EURO PENDENTS D'ATENES
Dossier 15/05/2012

L'austeritat ja no és l'única opció per molts grecs

L. Thomas / E. Varvitsioti
3 min

THE NEW YORK TIMES / ATENES.Des de fa sis mesos els líders polítics de Grècia i els seus patrocinadors al nord d'Europa amenacen els ciutadans grecs, ofegats per l'austeritat, amb una opció a vida o mort: continuar patint les retallades avui o trobar-se demà davant l'abisme de la vida fora de l'euro. Però aquesta ja no és l'única opció per la majoria de grecs, quan el país afronta un altre any de recessió (6% de contracció econòmica) i l'atur afecta el 21,7% de la població. Al contrari, sostenen que es pot continuar dins de l'euro i alhora rebutjar les dures mesures d'equilibri pressupostari que Europa ha exigit a Grècia a canvi dels diners que necessita per continuar sent solvent.

Aquest, almenys, ha estat el missatge de les eleccions del 6 de maig, amb la desfeta dels dos grans partits, que havien signat les condicions del pla de rescat de 130.000 milions d'euros. Ha irromput com a segona força més votada Syriza, una coalició de partits d'esquerra que promet mantenir Grècia dins l'euro i, alhora, augmentar els salaris, aturar els acomiadaments al sector públic i repudiar el deute de Grècia. Pels guardians de la unió monetària a Europa -per no parlar de la classe política grega- aquest plantejament és el més perillós.

El temor no és tan que Syriza arribi a portar a la pràctica la seva política. Com era previsible, el seu líder, Alexis Tsiprs, ha fracassat en l'intent de formar govern i tot apunta que Grècia haurà de tornar a les urnes al juny. El que realment preocupa és que els grecs comencen a pensar que no han de continuar estrenyent-se el cinturó com dictamina Europa. Si Grècia accepta que hi pot haver un camí més fàcil per a la recuperació, potser irlandesos, portuguesos, espanyols i italians poden arribar a una conclusió semblant.

A punt de la fallida

Els analistes estimen que al govern grec li queden uns 2.000 milions d'euros en efectiu, amb els quals podria continuar funcionant fins al juliol o l'agost. Sense el següent tram de rescat, d'uns 31.000 milions d'euros, el país pot fer fallida i, finalment, ser forçat a sortir de la unió monetària. D'acord amb el memoràndum que Grècia va signar amb els seus creditors, el nou govern ha d'aprovar 11.000 milions d'euros en retallades de despeses addicionals.

Gikas Hardouvelis, assessor econòmic del primer ministre, Lukàs Papadimos, i negociador del segon rescat, assegura que el Fons Monetari Internacional podria acceptar una certa relaxació de les retallades a la llum de les dificultats econòmiques de Grècia. Però Europa ha estat pressionant en la línia d'austeritat. I denuncia que el perill d'aquest enfocament creix dia a dia. "Per alguna raó la línia dura d'Europa diu que això és el que ens mereixem -afirma-. Han destruït el centre polític i hi ha la possibilitat que a Grècia sorgeixi un Hugo Chávez".

Noves enquestes mostren que el suport electoral a Syriza ha crescut des del 16,7% que va obtenir diumenge fins al 27% i que es podria convertir en primera força.

"Com espera Europa recuperar els seus diners d'un país en fallida? Hauran de flexibilitzar les seves exigències", argumentava Vasilis Nikolopoulos, un taxista de 56 anys que ha vist com el seu negoci s'ha desplomat en els últims dos anys.

Nikolopoulos era votant dels conservadors de Nova Democràcia, però va optar per Alexis Tsipras perquè acusa els partits de centre de ser massa complaents amb Europa. "Hem de canviar l' status quo i donar una oportunitat al jove", deia referint-se a Tsipras, de 37 anys.

Però aquí hi ha el perill, alerta Hardouvelis. Perquè, fora d'un cert marge de reducció de la despesa, no es pot negar que Grècia ha de fer complir les dràstiques retallades. "Algú ha d'explicar als ciutadans grecs que no es pot voler tot", sentenciava. I afegia que si els grecs continuen ignorant això, es poden trobar finalment a fora. "L'amenaça que Grècia podria abandonar l'euro és real -insistia-. Si realment ho volen, ens poden fer fora: només cal que 16 països es posin d'acord per expulsar-nos".

stats