Dossier 04/05/2012

"L'economia espanyola viu el seu moment més fosc"

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va advertir que l'economia espanyola viu el seu "moment més fosc" en sumar-se dues recessions. De Guindos està a punt d'enllestir la creació del banc dolent.

Ignasi Pujol
3 min
El ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, ahir a Barcelona.

BARCELONA."L'economia espanyola està vivint el seu moment més fosc". Així va descriure ahir a Barcelona el context actual el ministre d'Economia, Luis de Guindos. Aquesta situació es deu, principalment, al fet que el país està entrant en recessió quan encara no ha superat la de fa dos anys, va assenyalar el titular d'Economia espanyol. "Això no passa en cap altre país d'Europa", va dir De Guindos.

El ministre d'Economia va explicar que "en els pròxims dies o en les pròximes setmanes" el govern espanyol regularà la creació de les societats que serviran per aïllar els actius immobiliaris problemàtics de la banca, és a dir, el que s'ha anomenat el banc dolent. De Guindos va insistir que aquestes societats, les característiques de les quals no va precisar, tindran un caràcter "voluntari" per a les entitats financeres, i que cada banc podrà "crear el seu propi vehicle".

També va apuntar que, depenent de l'agilitat amb què les entitats compleixin les provisions marcades en el decret aprovat per l'executiu al febrer -tenen de termini aquest any, llevat que estiguin immerses en un procés de fusió-, podran recórrer a aquestes societats més o menys ràpidament.

No ha aclarit, no obstant això, qui gestionarà aquests "vehicles" i què passarà si hi ha diferències entre la valoració d'un actiu immobiliari en el balanç del banc i el preu de mercat. De Guindos va remarcar que els actius problemàtics es trauran del balanç dels bancs "a preus de mercat" i que per això existirà la possibilitat que hi hagi compradors privats. En els mercats financers, no obstant això, existeixen dubtes sobre el valor real que poden tenir actius immobiliaris com el sòl, malgrat que el decret del govern obliga a provisionar-lo en un 80%.

Separació d'actius

De Guindos va remarcar que el seu objectiu és que "les entitats que tenen aquests actius immobiliaris els puguin anar traient (del seu balanç), amb vendes parcials o a través de societats, això s'anirà veient". El ministre va recordar que aquests actius tòxics sumen uns 180.000 milions d'euros.

El ministre d'Economia es va mostrar "convençut" que el BCE seguirà fent una política monetària que garanteixi que hi hagi liquiditat i estabilitat de preus en el sistema. De Guindos va defensar que l'ajust de la despesa "ha de ser compatible amb el creixement econòmic" i va subratllar que Espanya viu una situació "excepcional".

El ministre va assegurar, sense entrar en detalls, que en les pròximes setmanes el govern donarà llum verda a un "pla de privatitzacions d'una sèrie d'empreses" i de liberalitzacions d'alguns sectors, com el comercial i el del lloguer.

De Guindos va apuntar que Espanya tindrà l'any que ve, per primera vegada des del 2007, "superàvit primari", és a dir, que el nivell de deute públic s'estabilitzarà en relació amb el PIB.

Per la seva banda, el president del govern, Mariano Rajoy, va defensar davant el president del BCE, Mario Draghi, la necessitat de compaginar el control del dèficit amb les reformes i les polítiques de creixement, i va subratllar el paper del BCE per injectar liquiditat i que flueixi el crèdit. Rajoy es va entrevistar amb Draghi durant prop de cinquanta minuts al Palau de Pedralbes de Barcelona. Després de la trobada, Rajoy va presidir un sopar en què va defensar la importància del BCE com a "estabilitzador de preus i mecanisme de transmissió monetària".

Al sopar, al qual també van assistir De Guindos i el president Artur Mas, Rajoy va reiterar el discurs de les últimes setmanes a favor de més injeccions de liquiditat.

stats