Dossier 18/09/2012

L'empresariat i les banderes

Ignasi Pujol
2 min
Jordi Pujol, Marta Lacambra, Miquel Nadal i Josep Piqué ahir a la seu del Cercle.

BARCELONAAlguna cosa s'ha mogut en tres mesos i mig. El 31 de maig passat, a Sitges, els empresaris del Cercle d'Economia van protagonitzar una escena inèdita: van aplaudir el president de la Generalitat, Artur Mas, quan defensava la seva aposta sobiranista. En aquell moment aquells aplaudiments de mans d'una bona representació de l'elit empresarial catalana, poc -per no dir gens- avesada a les escenificacions identitàries, van ser interpretats com un gest simbòlic.

La cosa va anar així. El president del Cercle, l'exministre del PP Josep Piqué, va preguntar a Mas si la "indefinició sobiranista, expressions com xoc de trens o territoris desconeguts" podien afectar la "credibilitat" o el "ràting" de Catalunya. El president va ser taxatiu: "Si tothom parla, nosaltres també podrem parlar; una gran part dels debats a Europa són sobre sobirania".

Ahir a la seu barcelonina del Cercle les coses van canviar radicalment. Quan Mas va fer l'única al·lusió del seu discurs a la independència, tot i que d'una manera velada ("Per als temps que vénen ens interessa que la indústria exporti més"), les cares entre el públic van ser de circumstàncies. Ni una claca.

Potser perquè tres mesos enrere la defensa sobiranista sonava a més autogovern i més bon finançament. O segurament perquè els empresaris tenen molt present el que va passar fa una setmana als carrers del centre de Barcelona i el que va dir el president dijous a Madrid. Probablement per tot això, ara estan més a l'expectativa que proactius. Pensen també en la seva fàbrica de maquinària que no té accés al crèdit des fa quatre anys, en la cadena de comerços que factura però no pot competir amb les grans multinacionals, en els concessionaris de cotxes de luxe que ja no es venen... "Què passarà amb el meu negoci?", devien pensar.

Absències

És per això que s'explica, en part, l'absència dels principals empresaris catalans a l'acte d'ahir amb el president Mas. Hi havia, això sí, els expresidents del Cercle Carles Tusquets i Salvador Alemany, que també és president del consell econòmic assessor del Govern (Carec).

També van assistir-hi alguns membres del lobi empresarial que formen part de l'òrbita convergent, com els exconsellers de CiU Joaquim Molins i Francesc Homs.

Tot i les absències destacades, fonts del Cercle van explicar a l'ARA que Mas ha recollit aquests dies suports importants de l'àmbit empresarial. Una altra cosa és fer-se la foto en aquests moments. Fonts del Govern van admetre una certa "solitud" del president ahir.

El gir del Cercle

Membres de l'anterior junta pensaven, com Salvador Alemany -anterior president-, que el Cercle havia de manifestar-se públicament amb motiu de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut el 2010. Però l'arribada de Piqué a la presidència de la institució ha matisat aquestes posicions, com s'ha vist en l'última nota d'opinió del Cercle sobre el pacte fiscal.

Des de l'inici de la legislatura Artur Mas ha intentat imprimir un caràcter business friendly a la seva labor de govern -tant a Catalunya com en els seus desplaçaments internacionals (al Marroc i als Estats Units)-, prioritzant tots els missatges encaminats a la recuperació econòmica.

Ha volgut parlar al món econòmic de tu a tu. Amb bones notícies o no, Mas sempre ha tingut interlocutors disposats a escoltar en aquest àmbit. Ara, amb banderes pel mig, la cosa es refreda. Almenys de moment.

stats