Dossier 31/05/2012

L'empresariat espera Rajoy entre l'angoixa i la decepció

A. Trillas
2 min
Rajoy, Piqué i Sánchez-Camacho a Sitges el 2011.

Amb els negocis castigats per la crisi, l'accés al crèdit restringit, la inquietud per la creixent pressió dels mercats i el poc resultat que semblen estar tenint les reformes adoptades pel govern de Mariano Rajoy, els empresaris catalans tindran avui l'ocasió d'examinar la crisi amb el ministre d'Economia, Luis de Guindos, amb inversors i amb el president Artur Mas l'endemà de la discreta cimera pel pacte fiscal, en la cita econòmica més important de l'any, que convoca a Sitges el Cercle d'Economia.

Hi ha sectors empresarials força decebuts amb el mig any de govern de Mariano Rajoy, que, el juny del 2011, es va presentar davant del mateix auditori com el precandidat a la Moncloa que prometia "generar confiança i ocupació".

Les expectatives aixecades pel PP en l'àmbit econòmic no s'han complert, i en donen fe la combinació d'una recaiguda en la recessió, un atur de 5,6 milions de persones, el retard de l'ajustament de la valoració d'actius immobiliaris als balanços dels bancs, una nova revisió a l'alça del dèficit del 2011 al 8,9%, i un encariment del que ens costa el finançament del deute públic, el termòmetre de la confiança dels inversors sobre la nostra capacitat de tornar els diners, en zona d'alerta: ahir la prima de risc va fregar la xifra mai vista de 540 punts, i el tipus d'interès del bo espanyol a 10 anys es va situar en el 6,7% sobre l'alemany.

"Sensació d'improvisació"

Fonts empresarials comenten que s'aprofitarà la presència de Mariano Rajoy en la clausura de l'acte, dissabte, per transmetre-li aquest estat d'ànim. Hi ha molt empresari preocupat, fins i tot enfadat, assenyalen, sobretot fent referència a "la sensació d'improvisació" que projecta en aplicar les mesures.

Fa pocs dies, la institució que presideix Josep Piqué va difondre una de les seves notes d'opinió en què apuntava per on aniran els trets del missatge que li faran arribar a un president espanyol que també s'ha fet l'orni amb la seva promesa "d'escoltar" pel que fa al pacte fiscal, i que està en fase d'involució autonòmica i que ha paralitzat la gestió autònoma del Prat.

El Cercle va demanar que no s'excloguessin mesures excepcionals que, a parer seu, incentivarien l'ocupació, com són les minifeines (contractes remunerats per sota del salari mínim). Va parlar d'ajustar els costos laborals per recuperar competitivitat, d'incentivar fiscalment la concentració d'empreses per crear-ne de més grosses que puguin competir al món i afrontar el repte de la innovació, i va trencar el tabú de demanar que es garanteixi el sanejament del sector financer, si cal amb recursos europeus. Aquesta última opció no la diu obertament la nota, però en va parlar Piqué. El to del cercle serà clarament europeista, en favor de més integració econòmica i fiscal.

stats