Dossier 06/06/2012

L'estiu podria disparar el risc al sud, i fer-lo disminuir al nord

Miquel Bernis
1 min
Els bombers treballen en un incendi des de l'aire.

METEORÒLEGSi del que es tracta és d'intuir què pot passar a dos o tres mesos vista, hi ha dos models de pronòstic de referència que cal comparar. Un dels models de tendències a llarg termini el fa córrer el centre europeu de predicció i l'altre l'agència nord-americana NOAA. L'any passat el model americà va encertar que el principi de l'estiu seria plujós i fresc, i en canvi a partir de l'agost l'europeu va funcionar millor.

Aquest any el pronòstic europeu, el que difon l'Agència Espanyola de Meteorologia, apunta que hi ha poques probabilitats que l'estiu sigui gaire especial. Pel que fa a temperatures, a tot el Mediterrani l'ambient podria ser més càlid del que caldria esperar, però és en països situats més a l'est, com Grècia i Turquia, on es preveu que l'estiu sigui especialment calorós. Aquí la diferència respecte a un any normal no hauria de ser notable. Pel que fa a les pluges la previsió apunta cap a la normalitat, és a dir, poca aigua.

Un estiu més plujós al Pirineu

El model americà preveu, en canvi, que l'estiu serà més plujós del normal al nord, sobretot al Pirineu, a la resta no s'hi entreveuen trets especials. Pel que fa a temperatures, les probabilitats que l'estiu sigui més calorós del normal se centren especialment a les comarques del sud. Sovint les borrasques que deixen pluja al nord, generen en canvi vent reescalfat i sec al sud. Si es confirmés el pronòstic americà, doncs, el risc d'incendis seria més alt als ports de Beseit i a les comarques de Tarragona, que no pas al Pirineu o a la Catalunya Central.

stats