CRISI FINANCERA, LA RESPONSABILITAT DELS BANQUERS
Dossier 05/07/2012

L'estret vincle entre Bankia i el poder

D'entre els exconsellers de Bankia imputats per l'Audiència Nacional, hi ha un bon grapat d'exmembres dels governs del PP, però també hi ha representants del PSOE, dels sindicats, de la patronal i d'altres bancs.

Joan Faus
2 min
L'estret vincle entre Bankia i el poder

MADRID.El perfil dels 33 exconsellers de Bankia i la seva matriu, Banco Financiero y de Ahorros (BFA), imputats per l'Audiència Nacional, torna a deixar al descobert els profunds lligams polítics i econòmics que hi havia fins fa ben poc en el si d'aquesta entitat i de moltes antigues caixes d'estalvis. Qui més mal parat en surt és el PP, ja que la majoria d'exconsellers citats a declarar tenen alguna relació amb el partit o amb els governs de José María Aznar. Però tampoc se n'escapen ni el PSOE ni Izquierda Unida, encara que amb una presència molt més baixa. El procés judicial també esquitxa el sindicat CCOO, la patronal CEOE i l'àmbit empresarial i bancari amb destacats representants d'organismes i entitats financeres.

Qui millor representa la connexió entre la banca i el poder polític són els dos exministres d'Aznar, Rodrigo Rato i Ángel Acebes. Rato haurà de declarar per la seva condició d'expresident dels dos grups, mentre que Acebes declararà com a exconseller de BFA. La imputació suposa un fort cop per a la reputació de Rato, que des que es va veure forçat a dimitir al maig ha intentat mantenir un perfil molt baix.

Tràngol

Hi ha ajudat en gran mesura que el PP protegís el seu exministre d'Economia i exdirector gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) i vetés qualsevol intent de l'oposició de crear una comissió d'investigació al Congrés de Diputats. El PP, però, no ha pogut frenar la via judicial i ara haurà de passar el tràngol de veure dos dels homes forts de l'aznarisme asseguts al banc dels acusats. La incomoditat està garantida perquè, de fet, serà un judici a les arrels de Bankia i les set antigues caixes que l'integren (dues de les quals -Caja Madrid i Bancaja, les més grans- estaven vinculades al PP).

També hauran de declarar José Luis Olivas, expresident de Bancaja i expresident interí del País Valencià amb el PP; Estanislao Rodríguez-Ponga, exsecretari d'estat d'Hisenda amb Aznar; José Manuel Fernández Norniella, exsecretari d'estat de Comerç; Jesús Pedroche, expresident de l'Assemblea de Madrid, i Ricardo Romero de Tejada, exsecretari general del PP a Madrid. La representació dels altres partits és més petita, com per exemple l'exdiputat del PSOE Jorge Gómez i l'exalcalde de Castelló Antonio Tirado, i un militant d'Izquierda Unida.

El vincle econòmic

La causa judicial també té reminiscències econòmiques i afecta de ple càrrecs de primera línia. És el cas, per exemple, d'Arturo Fernández, vicepresident de la CEOE, i de Francisco Verdú, que fins ahir, quan va dimitir, era el conseller delegat de Bankia i l'únic dels 33 imputats que continuava vinculat amb l'entitat nacionalitzada. Entre els exvocals que declararan hi ha, per exemple, persones que treballen o han treballat al Banco Santander, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, Citi, Caja Segovia, Bancaja i NH.

No tots els exconsellers de Bankia i BFA han estat citats per la justícia. Dels 18 de Bankia, n'han estat imputats 14; mentre que dels 27 de BFA, ho han estat 21, tot i que alguns d'ells compartien consells. S'han salvat de la llista d'imputats el vicepresident de Caja Madrid, Virgilio Zapatero, l'economista Claudio Aguirre i el conseller de Mapfre Empreses, Juan Martín.

stats