CRISI, ESPANYA EN EL PUNT DE MIRA
Dossier 08/06/2012

Linde només podrà dirigir tres anys el Banc d'Espanya

Luis María Linde serà el nou governador del Banc d'Espanya. Per la seva edat, 67 anys, s'haurà de jubilar a la meitat del seu mandat. Però Luis de Guindos ha preferit l'experiència en moments difícils.

Toni Garganté
3 min
Una fotografia d'arxiu de Luis María Linde de l'octubre del 1992, cosa que ja dóna a entendre el perfil discret del nou governador del Banc d'Espanya.

BARCELONA.Al final va ser bona la tradició iniciada amb els dos últims governadors del Banc d'Espanya (Miguel Ángel Fernández Ordóñez i Jaime Caruana), que mesos abans dels seus nomenaments van ser escollits consellers de l'entitat. L'economista Luis María Linde va passar a ser conseller del Banc d'Espanya, segons va aprovar el consell de ministres el 25 de maig, en un fet que tothom va interpretar com un pas previ per substituir Fernández Ordóñez.

Les especulacions al final van ser bones, malgrat la candidatura revitalitzada a última hora pel Banc Central Europeu (BCE), que va apostar per José Manuel González Páramo, membre fins fa unes setmanes del consell de la institució europea. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va anunciar ahir a la tarda al Congrés el nomenament de Luis María Linde, del qual va destacar la seva "independència" política en diverses ocasions, en clara referència a l'etapa que s'acaba de Miguel Ángel Fernández Ordóñez, que sempre ha rebut crítiques del PP.

De Guindos va remarcar en un breu discurs de cinc minuts la llarga experiència de Linde en temes financers, una formació "que ara és molt important per l'actual situació econòmica". El ministre també va destacar la capacitat tècnica i el prestigi professional de Linde, unes "qualitats ineludibles" per al nou governador, que ha d'afrontar la recta final de la reestructuració bancària espanyola. La cúpula directiva de l'entitat reguladora va completar el seu perfil eminentment tècnic amb el nomenament com a subgovernadora de l'exdirectora general del Tresor (l'organisme encarregat d'emetre deute públic) Soledad Núñez, segons el pacte entre el govern i el PSOE.

Amb tot, els grups de l'oposició van fer evident ahir en les seves intervencions que el nou governador haurà de deixar el càrrec a mig mandat. Luis María Linde té 67 anys i s'haurà de jubilar als 70. Com que el càrrec de governador té una vigència de sis anys, Linde haurà d'abandonar la feina d'aquí només tres anys. En el torn de respostes, De Guindos va insistir en el valor de l'experiència del nou governador.

Rajoy escollirà dos governadors

En tot cas, el president Mariano Rajoy s'assegurarà poder nomenar dos governadors en una sola legislatura, donat que el 2015, quan Linde plegui, a l'actual govern encara li quedaran uns mesos. D'aquesta manera el futur governador manaria sis anys més, fins al 2021.

En el mateix sentit els representants dels partits polítics van criticar que Fernández Ordóñez deixi el càrrec aquest diumenge, un mes abans del que li tocava. Efectivament, Linde farà efectiu el relleu de Miguel Ángel Fernández Ordóñez dilluns que ve, just el mateix dia en què les entitats financeres han de presentar els seus plans per augmentar les provisions, segons el que demana l'últim reial decret per sanejar els actius immobiliaris en mans dels bancs, i que, sumats amb el primer reial decret de principis d'any, superen els 80.000 milions d'euros. Entre els principals reptes que afronta Linde hi ha la recuperació del "prestigi" del mateix banc regulador, segons les paraules de Luis de Guindos de fa uns dies.

Però la situació més compromesa serà segurament la reestructuració final de les entitats que estan en mans del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB): CatalunyaCaixa, el Banc de València i Novagalicia, a les quals s'afegirà aviat Bankia. La crisi d'aquesta última ha provocat que s'encengui la llum vermella a la Comissió Europea (CE) i al BCE, que preparen un sistema per injectar liquiditat a la banca a través del FROB. En tot cas, Linde haurà de gestionar un sector bancari aprimat, amb poc mes d'una desena d'entitats.

stats