Dossier 16/05/2012

L'oposició en bloc fa pinya per dur Mas al Parlament

L'esquerra i el PP exigeixen a Artur Mas que vagi al Parlament a explicar el seu tercer pla d'ajustos. Branden la resolució de l'últim ple monogràfic sobre les retallades, que obliga el Govern a explicar-se.

Pere Martí
3 min
El portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, analitzant ahir els acords de govern.

BARCELONA.La geometria variable que practica CiU al Parlament té molts avantatges, però també inconvenients. I és que de tant en tant et quedes sol. El PP ja fa temps que ha deixat de comportar-se com un soci estable dels nacionalistes al Parc de la Ciutadella i cada vegada que pot fa oposició. És el que va fer ahir en reclamar que Artur Mas hi comparegui per explicar els detalls del pla d'ajustament, tal com també van fer el PSC, ICV i ERC.

L'oposició i el PP recorden que el 12 d'abril, durant el debat monogràfic sobre el ple de les retallades, es va aprovar una moció que insta el Govern a presentar al Parlament el pla d'ajust o qualsevol modificació dels pressupostos de la Generalitat. La moció va ser aprovada amb els vots en contra de CiU i ahir la resta de partits van reclamar que es complís. Portaran la petició a la mesa o intentaran forçar una junta de portaveus extraordinària perquè sigui en el ple de la setmana que ve, ja que la mesa s'havia reunit ahir al matí i ja havia fixat l'ordre del dia.

En nom del PSC, Joaquim Nadal va justificar la necessitat que comparegui Mas perquè en la seva roda de premsa va deixar "molts fils sense lligar", entre altres coses la xifra que suposaran les retallades. Els socialistes tenen la sensació que els catalans "paguem dues vegades les retallades, les pròpies i les induïdes", i que aquestes retallades perjudiquen sectors claus per al benestar com la sanitat i l'educació. "La Generalitat està més a prop dels mercats que de les persones", va insistir Nadal, que va recordar que a Europa les polítiques d'austeritat estan en retrocés després de la victòria d'Hollande.

Lliçons a Barack Obama

Curiosament, la intervenció més crítica contra la roda de premsa d'Artur Mas va ser la del popular Enric Millo, que fins i tot va ironitzar sobre les crítiques del president de la Generalitat al govern de Mariano Rajoy pels seus incompliments en els pagaments previstos a l'Estatut: "Sigui de dia o de nit, la culpa sempre és de Madrid". El portaveu del PP va acusar Mas de ser un especialista a "centrifugar responsabilitats" perquè en lloc d'assumir-les es queixa o "plora" i dóna les culpes a tercers. En un to volgudament dur, va fins i tot titllar de "superba" la intervenció del president, perquè dóna lliçons a tothom. "Només li falta donar lliçons a Barack Obama", va insistir el popular, que va rematar les declaracions assegurant que Mas és un president "a temps parcial" perquè la culpa sempre és dels altres.

Joan Herrera també va criticar el pla d'ajust de Mas, però amb un to més polític, assegurant que CiU es plega als mercats en lloc de "plantar-se". El líder d'ICV va recordar que els nacionalistes van votar al Congrés la llei d'estabilitat amb el PP i que apliquen les retallades seguint un patró ideològic. Per donar arguments, va insistir que mentre retallen per reduir el dèficit no recuperen l'impost de successions. Herrera va denunciar la privatització d'empreses públiques com Aigües Ter-Llobregat i Tabasa, que va augurar que acabaran a mans d'Aigües de Barcelona i d'Abertis.

Per Esquerra, Mas només dóna la cara "a mitges" en lloc de "plantar cara" al PP. La portaveu parlamentària Anna Simó va recordar que amb el concert econòmic no caldria fer les retallades que va anunciar el Govern i que segons els ERC ens tornen "als anys 80".

Salvar-ho amb Mas-Collel

Malgrat les peticions de l'oposició, CiU va recordar que la moció només obliga el Govern a comparèixer, no al president. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ja va anunciar ahir que demanaria comparèixer, i ell serà l'encarregat de donar les explicacions.

stats