Dossier 30/08/2012

Madrid vincula l'ajuda a la reducció del dèficit

El govern espanyol serà inflexible amb les comunitats que, com Catalunya, s'acullin al rescat. Madrid evita de moment dictar retallades però exigirà que es tanqui l'any amb un difícil 1,5% de dèficit.

Joan Rusiñol
2 min
Madrid vincula l'ajuda  a la reducció del dèficit

MADRID.L'executiu de Mariano Rajoy evita precisar el camí que haurà de seguir a partir d'ara el Govern. En té prou deixant molt clar quin és l'horitzó a què ha d'arribar. Complir amb el dèficit fixat per la Moncloa i acordat al Consell de Política Fiscal i Financera (amb majoria del PP) serà la condició "fonamental" per garantir el rescat, va avisar el ministre d'Economia, Luis de Guindos.

Madrid sap que té la paella pel mànec i això li permet evitar entrar al cos a cos amb la Generalitat. El tracte és el mateix que amb qualsevol altra comunitat autònoma amb problemes semblants, sense cap referència a la possibilitat de flexibilitzar els requisits pel dèficit fiscal que històricament pateixen els catalans. De Guindos, seguint el guió marcat dimarts per Mariano Rajoy, va assegurar que el seu govern està "compromès" amb les autonomies que tenen falta de liquiditat però que, a canvi, aquests territoris han de garantir un full de ruta de "reducció del dèficit". Un camí que no serà gens fàcil i que podria comportar més retallades socials.

De Guindos ho tenia previst

Un estudi recent de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) alertava que les comunitats no compliran el compromís marcat aquest any. Situava Catalunya, amb una previsió de dèficit del 2,5%, com una de les que corre més risc de desviar-se, encara que apliqui les mesures recollides al pla de reequilibri. Si l'informe acaba tenint raó i si Rajoy es manté inflexible, tot apunta que la Generalitat haurà de prendre noves decisions per reduir la despesa o bé per augmentar els ingressos.

Abans de reunir-se amb l'equip econòmic del PP a la seu del partit, al carrer Génova, el ministre va admetre que ja comptaven amb la petició d'assistència financera de Catalunya. De fet, segons va dir, quan es va crear el fons estava "perfectament previst" que la Generalitat reclamaria uns 5.000 milions. Tot i això, va valorar "l'esforç" d'austeritat que ha fet el Govern per corregir la situació econòmica i es va mostrar convençut que durant els pròxims mesos aplicarà les mesures necessàries per complir.

El PSOE recepta humilitat

El PSOE va carregar les tintes amb l'actitud de l'executiu d'Artur Mas a l'hora de fer la petició. El diputat socialista Eduardo Madina va recomanar a CiU un comportament "més humil" perquè d'aquests diners en depèn "una gran part del futur de Catalunya". Una petició de modèstia que paradoxalment també havia fet el president Mas a Mariano Rajoy quan Espanya va demanar diners europeus per a la banca.

En una entrevista a Abc Punto Radio, el diputat basc va afirmar que el PSC és responsable d'haver governat "un temps en què Catalunya no va necessitar cap rescat". Tot i això, va desitjar que les converses entre els dos executius per concretar l'ajuda acabin bé. La número 2 del PSOE, Elena Valenciano, va pronosticar noves tisorades perquè "no hi ha rescat sense condicions".

stats