Dossier 02/06/2012

Mas-Colell demana reformes estructurals a més llarg termini

I. P. / T. G.
1 min
El conseller Andreu Mas-Colell ahir a Sitges.

BARCELONA.El conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, va fer de moderador ahir en la primera xerrada del dia en les jornades del Cercle d'Economia. En la introducció, va parlar de les polítiques d'estabilitat que es porten a terme a tot Europa. Els plans estructurals "no sempre es dissenyen d'una manera òptima".

Mas-Colell, per a qui l'euro com a divisa única europea "no està en qüestió", va comentar que no s'haurien de dissenyar per a un any, sinó "per a diversos exercicis perquè garanteixin d'una manera consistent els resultats a dos anys vista". Va argumentar que, en cas contrari, "ens trobem amb grans esforços que poden generar dubtes sobre la sostenibilitat o que poden fer mal, com les retallades en temes de recerca".

Complicitat

El titular d'Economia va recordar que totes les administracions "del Regne d'Espanya" han d'avançar en la rebaixa del seu dèficit, un esforç que requereix la "complicitat" de tots els agents implicats.

El conseller va fer servir un símil quan va dir: "Nosaltres reconeixem que estem en un mateix vaixell. Aquesta és l'actitud que tenim des de Catalunya i esperem que sigui acceptada amb reciprocitat".

Andreu Mas-Colell va advertir, però, que la via de la col·laboració és millor que la de la coerció, al·ludint tàcitament a la llei d'estabilitat pressupostària.

També va assegurar que els responsables de l'economia pública se senten actualment "com metges amb un malalt que està considerablement greu". "Però hi ha una diferència entre nosaltres i els metges: sempre hi ha alguna cosa que es pot fer, el malalt no se'ns morirà. I això ens dóna una injecció de moral".

stats