Dossier 26/04/2012

Mas carrega contra Camacho i confirma el divorci amb el PP

El president Artur Mas segueix distanciant-se del PP. Rebutja de ple els atacs de Mariano Rajoy i els seus ministres a les comunitats i el seu executiu rumia com evitar que Catalunya sigui intervinguda.

Ferran Casas
2 min
Mas carrega contra Camacho i confirma el divorci amb el PP

BARCELONA.Fa temps que el carro del matrimoni de conveniència entre Artur Mas i Alícia Sánchez-Camacho va pel pedregar. El guió de la legislatura s'ha accelerat gràcies a l'asfíxia financera del Govern i la gasiveria de Mariano Rajoy. Ahir el cara a cara entre el president i la líder del PP català va ser d'alt voltatge. Cada setmana la tensió creix al Parlament. Abans de tenir-se-les amb Camacho, el líder de CiU admetia a Joan Puigcercós, d'ERC, que el "guió normal" ja no se segueix. Mas va explicar que seria normal que, després que el PP aprovés els pressupostos catalans de 2012 i d'importants lleis, ara la federació correspongués a Rajoy amb els pressupostos de l'Estat. Però no només no ho han fet sinó que hi han presentat una esmena a la totalitat i el marge de negociació és nul.

Per tot plegat Camacho, que encara intenta que Rajoy faci un reconeixement dels deutes amb Catalunya per fer creïble l'enèsim gir catalanista del seu partit, va carregar contra Mas i el seu Govern per caure en una actitud que busca complaure els "sobiranistes" de CDC que volen trencar amarres amb Espanya optant per "la confrontació".

"De vostè, jo i Rajoy n'esperàvem més", li va etzibar. La conservadora va recordar que són les bestretes i els crèdits de Madrid els que permeten a la Generalitat afrontar pagaments. Mas va començar suau la seva rèplica i, irònic, va dir a Camacho que se'n sortia millor "quan defensava Catalunya davant Rajoy".

El president la va despatxar afirmant que el que havia de fer Madrid és reconèixer els deutes i pagar-los perquè "bé que hi ha diners per al Museu del Prado". I va rebutjar que Camacho parli de "concessions" quan les bestretes i els recursos que arriben són "els diners dels catalans que administren a Madrid!". La cleca a Camacho i als atacs "simplistes" de Rajoy a les autonomies li va valer un llarg aplaudiment dels seus.

Enginyeria al pla de reequilibri

Però fora de l'esgrima parlamentària amb Camacho, i també amb Puigcercós, Joan Herrera i Joaquim Nadal, que l'empenyien a liderar alternatives per aïllar el PP, el president afronta un dia a dia angoixant per quadrar l'impossible, tal com recordava en un to trist el convergent Jordi Turull. La Generalitat té dues sortides per estalviar els 1.700 milions addicionals i presentar, a més, un pla de reequilibri a Madrid que no inclogui els deutes de l'Estat: o retalla encara més el benestar i anul·la drets o tira la pilota endavant. I això últim és el que, segons fonts de l'executiu, haurà de fer Andreu Mas-Colell. Es podrien no incloure els 211 en el pla de reequilibri, però sí amagar-los en altres partides per fer digerible el pla i limitar-se a aplicar fil per randa les instruccions de Rajoy. Tot plegat per demostrar el que ja van dir Francesc Homs i Josep A. Duran i Lleida: que amb les mesures de Rajoy no es retallaran els 10.000 milions exigits al conjunt de l'Estat. I la pilota serà de nou a la teulada de la Moncloa.

stats