Dossier 01/06/2012

Merkel demana més confiança en les reformes de Rajoy

2 min
Merkel demana més confiança en les reformes de Rajoy

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va intentar ahir calmar els mercats demanant més confiança en les reformes engegades per Espanya i en l'estabilització del sector bancari. En una compareixença de la reunió del Consell Bàltic a Stralsund, a l'est d'Alemanya, Merkel va destacar la feina feta per Mariano Rajoy, sobretot pel que fa a les reformes estructurals, tot i la "difícil herència" rebuda. També va alabar la proposta de Rajoy per crear transparència en el sector financer i va recordar que en gairebé tots els països s'han pres mesures per estabilitzar els bancs.

Angela Merkel també va destacar el paper d'Espanya com "un aliat en el camí cap a la consolidació fiscal, donant simultàniament estímuls al creixement". Fent referència a les recomanacions fetes a Espanya abans-d'ahir per part de la Comissió Europea, Merkel s'hi va mostrar completament d'acord i va recordar que el pacte fiscal firmat a principis de març és només un primer pas que ha de ser seguit per d'altres, entre els quals hi pot haver fins i tot un canvi de Tractats. "Encara no ens hi hem posat però no hi ha d'haver tabús", va matisar.

Merkel va comparèixer després d'haver mantingut una videoconferència amb François Hollande, president de França; Mario Monti, primer ministre italià, i Barack Obama, president dels EUA. Segons fonts europees, els quatre líders van abordar la situació de la crisi financera i les mesures que cal adoptar, així com la situació de Grècia i Espanya, que centraran la cimera que se celebrarà el 22 de juny a Roma amb Merkel, Hollande i Monti, i a la qual també assistirà Mariano Rajoy, convidat pel primer ministre italià.

La cimera, anunciada durant la reunió del G-8 a Camp David, als EUA, el 19 maig, servirà per fer una primera avaluació del resultat de les eleccions gregues del 17 de juny i per concertar posicions de cara al Consell Europeu del 28 i 29 de juny a Brussel·les. Les dues cimeres haurien de servir per acostar la postura d'Hollande a favor del creixement i l'austeritat predicada per Merkel.

stats