CRISI INTERVENCIÓ DE LA BANCA
Dossier 13/06/2012

Merkel exigeix més reformes i més control

Angela Merkel va aplaudir ahir la demanda d'ajut d'Espanya, però va continuar en la seva línia dura. Va recordar que s'ha de seguir amb les reformes i que el rescat requerirà la reestructuració bancària.

Isaac Lluch
2 min
Angela Merkel va parlar en públic per primer cop des del rescat d'Espanya.

BERLÍN.El Fons Monetari Internacional (FMI) va llançar ahir un ultimàtum de tres mesos sobre l'euro, i la pressió perquè Alemanya moduli el seu discurs polític d'austeritat va incrementant-se a dins i fora del país. La cancellera alemanya, Angela Merkel, va deixar clar un cop més en una Jornada del Consell Econòmic del seu partit, la Unió Cristianodemòcrata (CDU), que no canviarà de recepta.

Seria "catastròfic", va apuntar, que Europa interrompés el rumb de disciplina pressupostària "ara que alguns països han començat a moure's en la direcció adequada". Merkel va assenyalar que Espanya, igual que Grècia, Irlanda i Portugal, ha d'"assumir les seves responsabilitats" i continuar amb les "dures" reformes que s'ha proposat, per bé que va lloar que demanés auxili per a la seva banca.

Així, la cap del govern alemany va remarcar que el rescat espanyol s'ha de tractar d'una manera diferent que els altres, ja que "els problemes dels seus bancs no amaguen cap falta de reformes macroeconòmiques, sinó que són el resultat de la bombolla immobiliària de la dècada passada". "Per descomptat -va puntualitzar Merkel- hi haurà una condicionalitat per a Espanya" com a contrapartida del rescat, però les condicions es limitaran a la reestructuració del sector financer.

Aval al rescat

"Em sembla correcte que Espanya hagi presentat la sol·licitud per recapitalitzar la seva banca", va assegurar en les seves primeres paraules d'ençà que el govern de Mariano Rajoy va anunciar la petició de rescat. Esclar que la solidaritat alemanya té el preu d'un control més fort i la cessió de sobirania per part del país rescatat. Merkel, que va tornar a plantejar la seva proposta de crear una entitat europea de supervisió bancària, va insistir: "Si necessitem institucions europees que facin un millor seguiment dels bancs, també hem d'estar disposats a cedir responsabilitat nacional". "No pot ser que mancomunem la responsabilitat i deixem el control en mans nacionals", va reclamar davant la generosa ovació del seu públic cristianodemòcrata.

Anant més enllà en la crítica, Merkel va lamentar que l'Autoritat Bancària Europea (EBA) no hagués detectat els problemes de la banca espanyola en els tests de resistència als quals va ser sotmesa.

La cancellera alemanya va reiterar tant la seva negativa als eurobons com el seu convenciment que les reformes estructurals són el millor camí per a les economies afeblides d'Europa. En aquest punt, va lloar els esforços de Portugal, Irlanda i Espanya, però no va mencionar Grècia, que, amb les eleccions d'aquest cap de setmana, amenaça de trencar les reformes d'austeritat que li reclamen Europa i l'FMI.

Advertència del BCE

Un altre ens capital per treure l'entrellat de la crisi, el Banc Central Europeu (BCE), va advertir ahir de l'agreujament de la crisi bancària.

L'estabilitat financera està fortament amenaçada i el BCE exigeix sobretot més esforços. La disciplina pressupostària no pot afluixar, s'han d'iniciar reformes per al creixement i la creació d'ocupació i s'ha d'assolir la unió bancària a l'eurozona, informa l'entitat en el seu últim informe d'estabilitat financera.

El vicepresident del BCE, Vítor Constancio, va destacar que l'ajut a la banca espanyola contribueix a estabilitzar una zona euro en què no preveu la sortida de Grècia. El que no descarta en un futur, va dir amb la boca petita, és una pròxima baixada dels tipus d'interès.

stats