UE
Dossier 24/05/2012

Mesures que es debaten per al creixement

2 min

Eurobons

Comunitaritzar una part del deute sobirà dels socis de l'euro és una idea que fa mesos que es va posar sobre la taula, però fins ara s'havia quedat en un calaix per l'oposició d'Alemanya, el soci més solvent. El president de França, François Hollande, ha tornat a obrir el debat dels eurobons, però Berlín continua negant aquesta possibilitat. Comunitaritzar part del deute suposaria per a Espanya rebaixar la pressió dels mercats sobre el seu deute. La prima de risc baixaria i l'Estat pagaria menys interessos per finançar-se.

El paper del BCE

El Banc Central Europeu (BCE) té a les seves mans rebaixar la pressió dels mercats sobre el deute espanyol i l'italià, però el seu president, Mario Draghi, està demostrant la seva independència i durant les últimes setmanes no ha comprat deute sobirà. La UE li podria demanar que actuï per rebaixar les primes de risc de tots dos països, que s'han enfilat fins a màxims històrics. Espanya, a més a més, vol que el BCE torni a injectar liquiditat als bancs, una mesura que els espanyols utilitzarien per sanejar-se.

Rescat dels bancs

Permetre que els bancs puguin demanar diners del fons de rescat per sanejar els seus comptes és una de les possibilitats que es debaten a l'eurozona, que ajudaria a millorar la situació de les entitats bancàries. Evitaria que siguin els estats membres els que demanin diners del fons i els mercats ho vegin com un rescat. La Comissió Europea considera que l'opció és jurídicament impossible, però hi ha capitals que creuen que poden haver-hi solucions legals que ho farien possible.

Flexibilització del dèficit

Un excés de retallades pot conduir als estats membres -de fet, ja està passant- a una recessió. Els calendaris d'ajustament del dèficit d'alguns socis de l'euro, especialment d'Espanya, obligaran els governs a seguir retallant i a seguir ofegant l'economia. Amb aquest panorama, ara la Comissió Europea es planteja proposar donar més temps a alguns països per reduir el seu dèficit públic, però són els socis de l'euro els que han de prendre la decisió final. Se'n parlarà, sobretot, a la cimera del juny.

Infraestructures

Els governs dels Vint-i-set tenen previst impulsar un tipus de bons europeus per finançar projectes d'infraestructures a través del Banc Europeu d'Inversions (BEI). Es tracta d'un projecte pilot que es posarà en marxa aquest any i el que ve. La idea és cofinançar els projectes, sobretot de transports i energia, entre la Unió Europea i els inversors privats. El pressupost per a aquests dos anys és de 230 milions d'euros. Si aquests bons funcionen, Brussel·les té previst fer-los permanents a partir del 2014.

stats