25-N L'ENQUESTA
Dossier 02/11/2012

Pere Navarro ja és conegut però està poc valorat

El candidat del PSC, Pere Navarro, és conegut per dos terços dels enquestats, una xifra ja raonable. Tot i això, no connecta ni amb els votants socialistes ni encara menys amb els dels altres partits.

Roger Tugas
4 min
dades valoració candidats enquesta GAPS

BARCELONA.Un dels principals problemes de Pere Navarro quan va ser escollit primer secretari del PSC era la baixa notorietat que tenia entre l'electorat. Havia sortit poc de Terrassa, la ciutat de la qual encara és alcalde, i com a aspirant a plantar cara a Artur Mas per a la presidència de la Generalitat això era un problema. No ha passat ni un any des que es va situar al capdavant del PSC i, malgrat l'avançament electoral, sembla que aquest factor es va difuminant. Ja el coneixen un 67,1% dels catalans, segons l'enquesta de Gaps per a l'ARA, uns nivells similars als dels altres caps de llista de l'oposició, però ara el problema és que rep una valoració baixa, fins i tot entre els que el 2010 van confiar en els socialistes: amb un 3,6 és, just després d'Alícia Sánchez-Camacho (PP) i Albert Rivera (C's), el candidat amb una nota mitjana més baixa, i amb un 5,4 és, de llarg, el que és menys valorat pels seus votants -la resta de caps de llista (excepte Rivera) obtenen notes en aquest àmbit entre el 6,7 i el 7,3.

Les comparacions són odioses, però haurà de millorar molt la imatge de Navarro si es vol consolidar com a cap de l'oposició davant d'un Mas que, tot i les dificultats del Govern i les retallades efectuades, conserva una alta valoració. Entre el 99% de la població que el coneix, obté un 5,3 de mitjana, tan sols una dècima per sota del 5,4 del candidat d'ERC, Oriol Junqueras, el més ben valorat -tot i que amb una notorietat força inferior-. Així, dos terços dels enquestats aproven el president i un 37,5% li atorguen una nota entre el 7 i el 10, unes xifres molt per sobre de qualsevol altre cap de llista. A més del 6,9 que li posen els seus votants, els d'ERC també el tenen en consideració i li donen un 6,7, però els que més l'admiren són els electors de SI, que el puntuen amb un 7,5, per sobre fins i tot que el seu candidat, Alfons López Tena. Els votants de la resta de partits el suspenen i són especialment durs els del PP, que, tot i haver-li facilitat l'aprovació de dos pressupostos, es limiten a atorgar-li un 2,5.

Una 'lideresa' molt coneguda

Precisament aquests pactes que sovint els populars han tancat amb CiU, acompanyats degudament de comunes escenes de postal, així com les nombroses visites als ministeris del govern de Mariano Rajoy han situat Camacho com la segona candidata amb més notorietat: la coneixen un 89,5% dels enquestats. Tanmateix, això no es tradueix en el seu cas en una valoració alta, ja que rep un 2,5 de mitjana. De fet, els votants de cinc dels set partits la puntuen per sota d'això, però, a diferència de Navarro, Camacho encanta als seus, que la puntuen amb un 6,8. Els electors de C's gairebé l'aproven, amb un 4,9.

Just per darrere en notorietat se situa el candidat d'ICV-EUiA, Joan Herrera, que ha actuat com el veritable cap d'una oposició dura al Govern malgrat liderar la quarta força del Parlament. Això li fa valer una bona consideració dels seus votants, que el puntuen amb un 6,7, però també dels altres antics integrants del tripartit, ja que els electors d'ERC li posen un 5,9, i els del PSC, un 5,4. Els de SI també l'aproven, amb un 5,3, i estan a les portes de fer-ho fins i tot els de CiU -el puntuen amb un 4,8-, amb qui Herrera ha pactat en la majoria d'iniciatives de caràcter nacional, com la resolució sobre el pacte fiscal.

No és gens menyspreable tampoc la notorietat que ha assolit Junqueras. Amb un sol any de president d'ERC, el coneixen un 67,6% dels catalans, una mica per sobre que Navarro, a qui aspira a disputar-li la posició de cap de l'oposició. Després d'anys de lluites internes en els republicans, Junqueras ha estat capaç d'unir el partit i de generar una valoració inèdita entre els seus. No en va els votants d'ERC són els que -després que els de SI- valoren més el seu candidat i li atorguen un 7,2.

A més, però, Junqueras va reconèixer des del primer moment que, com ja havia fet al Parlament Europeu, intentaria entendre's amb CiU i ICV, especialment en matèria nacional. El debat sobre el pacte fiscal i el dret a decidir l'hi ha permès fer i, per això, s'ha guanyat valoracions altes dels votants d'aquests partits: els nacionalistes el puntuen amb un 5,9, i els d'ICV, amb un 5,3, cosa que explica que sigui el candidat amb una nota mitjana més alta. Fins i tot l'electorat de SI li atorga un 6,9, una nota que, juntament amb el 7,5 que posen a Mas, ajuda a entendre les fugues de vot que poden deixar aquest cop els solidaris fora del Parlament.

Desconeixement de López Tena

També és un problema per a SI que, tot i els discursos abrandats que el seu candidat, Alfons López Tena, ha protagonitzat dins i fora de la cambra catalana, només el coneguin un 38,9% dels catalans. I, a banda dels seus, que l'adoren, només l'aproven els votants d'ERC, amb un 5,7. A Rivera també l'aproven sols els seus votants i els del PP -amb un 5,7-, però en canvi ell té una notorietat molt més elevada: del 72,8%.

__________________________________

Fitxa tècnica de l'enquesta de Gaps per a l'ARA

Univers: Catalans de 18 anys o més amb dret a vot.

Mostra: 809 entrevistes per telèfon vàlides.

Procediment: En cada àmbit territorial, proporcionalment a la grandària de l'hàbitat, sexe i edat.

Marge d'error: Per a resultats globals, +/- 3,7% per a un nivell de confiança del 95,5%, en què p=q=50 i k=2.

Metodologia: Entrevistes telefòniques assistides per ordinador (CATI).

Treball de camp: Fet el 25 i el 26 d'octubre del 2012.

stats