CANVI DE CICLE, CAP A L'ESTAT PROPI
Dossier 21/09/2012

Navarro rebutja un avanç electoral i defuig les primàries al PSC

El líder del PSC, Pere Navarro, nega que el rebuig al pacte fiscal obligui a avançar uns comicis que agafen el seu partit a contrapeu. Per contra, reclama que Artur Mas concreti la seva transició nacional.

Roger Tugas
3 min
Pere Navarro veu com un nou fracàs d'Artur Mas el cop de porta de Mariano Rajoy però no va voler garantir que amb el socialista Alfredo Pérez Rubalcaba hagués anat millor.

BARCELONA.Tots els partits ja donen per fet que hi haurà eleccions aquesta tardor, però no a tots els arribaran amb els engranatges igual de greixats. Mentre la centralitat del discurs sobiranista permet a ERC somiar en un fort creixement, el PSC té unes perspectives ben diferents. Amb les enquestes en un mínim històric, un projecte nacional que es percep cada cop més com a utòpic, un reglament de primàries -la seva gran esperança electoral- a les beceroles i sense un líder consolidat i conegut, la situació fa vertigen. "El PSC està preparat sempre per a unes eleccions, però el que ens hem de preguntar és si el país ho està", va etzibar ahir el primer secretari dels socialistes, Pere Navarro, que va reclamar a Artur Mas que "no culmini el fracàs de la seva gestió convocant ja les eleccions".

Tanmateix, va evitar garantir que es realitzin primàries obertes, la seva gran proposta de quan va ser escollit per liderar el PSC, que es podrien veure compromeses per unes eleccions abans d'acabar l'any, segons explica la cúpula del partit. "No tinc ni idea de quant de temps cal per organitzar-les", va reconèixer, atès que la comissió que n'ha d'elaborar el reglament encara hi treballa. Com a alternativa a les eleccions, Navarro va exigir a Mas "un full de ruta concret i seriós per a l'exercici de la transició nacional de la qual sempre parla i mai concreta" i va insistir en el federalisme asimètric com el millor encaix.

Ho va afirmar hores més tard que Mariano Rajoy tanqués la porta a la proposta de pacte fiscal del Parlament. Navarro, però, va repartir culpes d'aquest "decebedor resultat", causat per l'"immobilisme del senyor Rajoy i la irresponsabilitat del senyor Mas" i els va acusar de prioritzar els interessos de partit en lloc dels de país. "Ventilar-se en dues hores un procés que es plantejava que necessitaria uns mesos és decebedor i irresponsable", va lamentar el líder del PSC. I va sentenciar: "Els seus principals mandats eren la reactivació econòmica, les polítiques socials i el pacte fiscal, i ha fracassat en tots tres".

ICV vol parlar de retallades

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, va coincidir en el diagnòstic d'una legislatura que es preveu curta i, per això, va rebutjar fixar les previsibles eleccions anticipades com un plebiscit sobre la independència i ja va avançar que els ecosocialistes utilitzaran la campanya per denunciar també les retallades i la "manifesta insensibilitat social" del Govern. "El pitjor que es pot fer és instrumentalitzar la reivindicació nacional", va criticar Herrera, que va censurar que Mas entrés a la Moncloa com a president i sortís com a candidat, i va apostar per un "gran acord nacional" pel dret de decidir.

A diferència del PSC, però, el líder d'ICV va centrar la culpa del fracàs del pacte fiscal en el front de Madrid, "per l'actitud del PP però també per la indiferència del PSOE".

Mas, de fet, va trucar a tots els líders polítics catalans per explicar la conversa amb Rajoy. I el president d'ERC, Oriol Junqueras, satisfet pel ràpid acabament d'unes negociacions que creia inútils, veu ara per fi la independència com l'única alternativa. I, per assolir-la, recepta tres vies: proclamar-la amb el Parlament actual, convocar un referèndum o donar caràcter plebiscitari a les eleccions anticipades. I, per garantir-lo, proposa una gran coalició sobiranista o que els partits que ho siguin comparteixin "un programa de mínims" que inclogui l'estat propi.

stats