CANVI DE CICLE, CAP A L'ESTAT PROPI
Dossier 20/09/2012

Neix l'embrió de la Hisenda pròpia

La futura Hisenda pròpia ja té les bases establertes. El Govern i les quatre diputacions van firmar ahir un conveni per coordinar la gestió dels tributs respectius però que preveu un consorci més ambiciós.

Roger Tugas
2 min
Artur Mas amb els presidents de les quatre diputacions abans de firmar el conveni.

BARCELONA.El cop de porta de Mariano Rajoy al pacte fiscal no fa que Artur Mas aparqui el projecte d'una Hisenda pròpia. Ben al contrari, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i els presidents de les quatre diputacions van firmar ahir un conveni per coordinar la gestió tributària dels respectius organismes de recaptació i inspecció d'impostos. Formalment, el document sols preveu una col·laboració entre les cinc institucions per oferir un servei de finestreta única pel que fa als tributs que gestionen, millorar-ne la gestió i lluitar de manera més eficient contra el frau fiscal. El rerefons, però, és nítid i el va explicitar el mateix Mas: "El conveni pot constituir l'embrió de la futura Hisenda pròpia".

El resultat de la coordinació d'estructures articula unes bases potents per, si cal, recaptar tots els impostos de Catalunya, atès que disposa de 1.421 empleats treballant-hi, 150 oficines arreu del país i gestió total o parcial dels tributs de 934 dels 947 municipis catalans. I més enllà del múscul, precisament el cens sobre els pagaments d'impostos que aportaran les diputacions és un dels elements més útils que el conveni facilitarà a la Generalitat, que només gestiona prop d'un 5% dels tributs del país -els propis i els totalment cedits-. La informació sobre els grans impostos -IRPF, societats i IVA- serà molt valuosa si cal posar en marxa una Hisenda pròpia unilateral i sense acord, i totes les dades que pugui centralitzar el Govern seran imprescindibles. Per això s'està preparant un sistema informàtic per facilitar la consulta de dades entre les institucions.

Les diputacions, amb el Govern

"Procurarem que vagi per davant la via del pacte, l'entesa i l'acord, però en molts àmbits, com el fiscal, Catalunya ha de fer camí", va avisar Mas, deixant clar que la Hisenda pròpia és ja un camí de no retorn. Igualment, el Govern demostra que té al darrere les diputacions, unes institucions fins fa poc incòmodes per al catalanisme. "Volem contribuir a la creació d'estructures d'estat", va deixar clar el president de la de Lleida, Joan Reñé. Jaume Torramadé, al capdavant de la Diputació de Girona, també va explicitar a qui es deuen: "Al poble de Catalunya".

Tanmateix, per ara el conveni tan sols fixa que l'Agència Tributària de Catalunya assumirà la recaptació en via executiva -fora del termini fixat per al pagament- dels tributs que li cedeixin les diputacions, i les oficines d'aquestes diputacions faran tasques d'informació, recepció de documents, emissió de certificats i altres gestions en via executiva fins ara competència de la Generalitat. Tanmateix, també es constitueix una comissió de seguiment trimestral que tindrà via lliure per avançar, atès que podrà "ampliar les tasques" del conveni, que fins i tot podrà constituir un consorci que li doni forma jurídica i d'on neixi la Hisenda pròpia. I, segons avança el Govern a l'ARA, es reduirà aviat la presència de l'agència tributària estatal a Catalunya. Fins ara tenia delegada la recaptació en via executiva dels tributs de la Generalitat, que començarà a assumir-ne la tasca a principis del 2013.

El secretari de política municipal del PSC, Manuel Bustos, va evitar criticar el conveni. "No hi estem en contra", va dir, tot i que va censurar que CiU no el negociés amb ells i, per això, els socialistes s'hi han abstingut a les quatre diputacions.

stats