Dossier 16/06/2012

“Podrien haver evacuat l’edifici en deu minuts”

2 min
"Podrien haver evacuat l'edifici en deu minuts"

MANUEL CARRACEDO

BOMBER JUBILAT I ARQUITECTE

Passava de les quatre de la tarda i tot just estava parlant per telèfon quan un company va avisar que hi havia hagut una explosió a l'Hipercor. Manuel Carracedo era el cap de guàrdia dels Bombers de Barcelona i ràpidament va ordenar una sortida completa d'emergència. A aquella hora la Meridiana estava plena i van trigar una mica a arribar i afegir-se a l'equip de bombers de Sant Andreu, que era el parc més pròxim a l'explosió i que ja estava actuant. "La gent sortia cridant, plena de sang", relata el Manuel.

Prendre distància, analitzar, actuar i donar ordres. "Tothom et demanava coses i havies de saber donar resposta prioritzant", explica. Després de comunicar que calien més ambulàncies i d'ordenar desallotjar una clínica de diàlisi que hi havia en una planta superior de l'edifici, es va equipar per anar a trobar l'origen del foc. Va aconseguir entrar a l'aparcament per una sortida d'emergència que comunicava amb la Meridiana amb una càmera tèrmica per detectar entre el fum el focus de calor. No va trigar a veure el Ford Sierra que ETA havia carregat d'explosius. "Es van fer dos forats. Un a terra i l'altre al sostre, just on hi havia una tapa que no estava collada, i el foc va passar al supermercat", detalla Carracedo, que es va jubilar fa tres anys.

Un cop apagat l'incendi els bombers van revisar tots els vehicles, on van trobar diverses víctimes mortals cremades o asfixiades. "L'última que vaig trobar, més tard vaig saber que era un antic company meu de l'escola d'arquitectura", explica Carracedo. Tot i haver controlat ràpidament el foc, els bombers van estar fins a la nit pujant i baixant escales, fent relleus, demanant material. Tot amb walkies i portàtils que aleshores pesaven 10 quilos.

"No tens temps d'emocionar-te, has de simplificar molt. La prioritat és actuar, no quedar-se parat", afirma Carracedo, que afegeix que, per a aquesta feina, a més d'un equip per protegir-te el cos, t'has de posar una capa per poder ser eficient davant un cas tan greu. No tothom que va participar en l'equip de rescat ho va aconseguir.

Carracedo, que ara té 67 anys, va declarar al judici que creia que l'edifici complia amb les normes de seguretat. "Per la gent que hi havia, podrien haver evacuat l'edifici en deu minuts", va deixar també ben clar davant l'Audiència Nacional.

stats