Dossier 12/05/2012

Ocupa Wall Street vol revifar amb protestes contra l'OTAN i el G-8

Ocupa Wall Street deixa enrere els campaments i potencia noves accions de protesta a les xarxes socials. Espera enfortir-se amb una gran mobilització contra la cimera de l'OTAN a Chicago dissabte que ve.

Núria Ferragutcasas
3 min
Ocupa Wall Street vol revifar amb protestes contra l'OTAN i el G-8

WASHINGTONDurant la tardor, un reduït nombre de persones van establir un campament prop de Wall Street que ràpidament es va convertir en el símbol d'un nou moviment d' indignats . La protesta Ocupa Wall Street, a Nova York, contra la desigualtat econòmica, el poder de les empreses i la corrupció política va captar durant setmanes l'atenció de l'opinió pública i es va estendre per tot el país. Un per un, però, els campaments van ser desallotjats i el moviment es va esvair dels grans titulars.

"Les acampades ens van servir per plantar-nos, per dir: «Som aquí i estem farts d'un govern controlat pels empresaris»", explica el Joel, un dels activistes d'Ocupa D.C. El campament de Washington és dels únics que continuen, tot i que des del febrer està prohibit dormir-hi. Aquest jove assegura que el moviment continua viu a través de noves formes de protestes i de grups d'acció, per exemple, contra els desnonaments injustos i el poder dels bancs. "Jo formo part del comitè del treball i el nostre objectiu és enfortir els nostres sindicats per protegir els nostres drets". Ocupa Wall Street s'ha convertit en una gran plataforma que aglutina diverses associacions del país i s'organitza a través de la seva web i de les xarxes socials. "Mantenim constantment el contacte amb companys d'altres ciutats i organitzem actes conjunts", diu el Joel, que assegura que el Dia del Treballador van aconseguir mobilitzacions a les principals ciutats del país. D'altra banda, dimecres centenars de manifestants es van dirigir a Charlotte, Carolina del Nord, per protestar contra el Bank of America -que celebrava la junta d'accionistes en aquesta ciutat-, perquè consideren "abusives" les condicions de les seves hipoteques i dels seus serveis bancaris.

Tots a Chicago

Chicago serà el cap de setmana que ve el centre d'una gran manifestació que espera revitalitzar el moviment. Milers d'activistes d'Ocupa Wall Street de diverses ciutats dels Estats Units, però també d'altres organitzacions com Veterans de l'Iraq Contra la Guerra, es traslladaran a Chicago per protestar contra la cimera de l'OTAN. "Volem mostrar que polítiques com les de l'OTAN ens perjudiquen", va dir en un comunicat un dels membres d'Ocupa Chicago, Jackie Spreadbury. "A més, les nostres accions posaran en relleu les nostres lluites socials per l'habitatge, l'educació i el sistema de salut.

La ciutat estarà completament assetjada per les forces de seguretat i del servei secret. A més, es tancaran alguns dels principals carrers i milers de policies federals patrullaran pel centre de la ciutat. Des d'Ocupa Wall Street de Nova York, s'ha fet una crida als ciutadans de Chicago a través de les xarxes socials per aconseguir allotjaments per als manifestants. "Els manifestants pacífics necessiten un lloc per descansar, per protegir-se del fred i de la pluja, i lluny de la policia, que els pensa empresonar si tracten de dormir en els espais públics". També està previst organitzar una acampada aquesta setmana prop de Camp David, Maryland, on dijous i divendres se celebrarà la cimera del G-8.

El futur de la protesta

Sigui quin sigui el resultat de les protestes, el futur del moviment és incert. Ocupa Wall Street és una organització sense una estructura jeràrquica i oberta a tothom que vol transformar el sistema polític actual, que consideren corrupte i controlat per les oligarquies. "Tenen una ambició molt gran però també molt vaga; haurem de veure si el moviment és capaç d'organitzar-se, de cohesionar els seus objectius i aconseguir algun triomf", afirma Todd Gitlin, professor de la Universitat de Colúmbia de Nova York i autor del llibre Occupy nation. The roots, the spirit, and the promise of Occupy Wall Street . Gitlin afirma que el moviment és semblant al que va sorgir als anys 70 contra la guerra, però es pregunta si és possible un canvi de la magnitud que es planteja en una societat com la nord-americana, que és clarament centrista.

stats