Dossier 04/05/2012

Olli Rehn aprofita la reunió del BCE per visitar el Camp Nou

Vicenç Moliné
2 min
La Policia Nacional va blindar l'Hotel Arts, on s'allotjaven els membres del BCE.

BARCELONADues vegades a l'any els governadors dels bancs centrals dels 17 països membres de la unió monetària s'estalvien el seu viatge quinzenal a la grisa i plujosa Frankfurt per reunir-se en una de les ciutats on circula l'euro.

L'anterior trobada va ser l'octubre de l'any passat a Berlín, i ahir va ser el torn de Barcelona. Oficialment, aquestes reunions pretenen acostar la institució als ciutadans. És a dir: una mena de gira per l'eurozona.

Ahir, però, entre els barcelonins i els membres del consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) reunits a l'Hotel Arts s'hi van situar centenars de mossos d'esquadra, policies nacionals i guàrdies civils. L'hotel, ubicat a les torres Mapfre, es va convertir en un autèntic fortí i fins i tot els que hi estaven allotjats sense ser part de la comitiva del BCE eren sotmesos a controls de seguretat similars als dels aeroports.

Davant la perspectiva d'una manifestació hostil i d'incidents com els que es temien, els governadors i els membres del consell executiu de la institució van preferir quedar-se a les seves habitacions o aprofitar les sales que l'Hotel Arts té preparades per celebrar reunions. Tant el conseller Andreu Mas-Colell com el ministre espanyol Luis de Guindos s'hi van passar tota la tarda, encadenant reunions amb els membres del màxim òrgan de la principal autoritat monetària europea.

Visita al Camp Nou

L'únic que va decidir aprofitar la tarda fora de l'Arts va ser Olli Rehn, el comissari d'Afers Econòmics i Monetaris de la Unió Europea, que sempre és present a les reunions del Banc Central Europeu.

Rehn, gran aficionat al futbol, va aprofitar una hora i mitja que tenia lliure després de la roda de premsa de Mario Draghi per fer un passeig pel centre de Barcelona fins a arribar al Camp Nou. Allà va fer una breu visita de 20 minuts al museu del club i fins i tot va tenir temps d'acostar-se a la zona de les banquetes a tocar la gespa de l'estadi abans de tornar a les sales de reunions del camp base de l'Hotel Arts.

Cap al vespre la policia va habilitar un corredor de seguretat com el que havia acompanyat els participants de la reunió en tots els desplaçaments per escortar-los fins al Palau de Pedralbes, on hi havia programat un sopar. El president del BCE, Mario Draghi, va avançar-se a tots els seus col·legues per reunir-se amb Mariano Rajoy, que exercia d'amfitrió del sopar. Poc abans de les nou del vespre se'ls van unir tota la resta de membres del BCE.

El pròxim octubre, la reunió del consell de govern tornarà a abandonar Frankfurt per visitar Eslovènia. De ben segur que no trobaran la tensió social que va motivar el desplegament policial d'ahir, però tampoc és probable que tinguin una tarda tan assolellada com la d'ahir.

stats