Dossier 04/07/2012

El PP de Catalunya promet diàleg

El PP català promet diàleg per a la liberalització dels horaris comercials i demana al Govern que no es precipiti. Les esquerres, en canvi, volen que l'executiu de Mas obri ja una negociació amb l'Estat.

M. Colomer / O. March
2 min
Tots els grups parlamentaris defensen, amb més o menys intensitat, el model de comerç català, i no estan disposats a fer passos enrere en aquest àmbit.

BARCELONAUna liberalització dels horaris comercials lineal a tot l'estat espanyol incomoda fins i tot el PP de Catalunya, que s'ha posicionat en repetides ocasions al costat del model de comerç català. Per això ahir el portaveu del PP de Catalunya al Parlament, Enric Millo, va comparèixer amb un to moderat, sense buscar la confrontació i prometent diàleg. Els populars catalans saben que posar-se en contra el comerç del país els pot comportar més costos que simpaties. En aquest context, Millo va assegurar que hi ha "marge per modular" la proposta que impulsa el govern espanyol abans no la porti a aprovació, abans de final d'any. I encara més, en roda de premsa al Parlament Millo va garantir la capacitat del govern de Mariano Rajoy per entendre que l'aplicació d'una llei com aquesta "no s'ha de fer amb caràcter lineal i de manera homogènia", ni a totes les comunitats autònomes ni a totes les ciutats i municipis.

El portaveu parlamentari del PP responia així a les alertes que s'han encès en el sentit que, al capdavall, el que fa el govern espanyol és apostar sense complexos per la generalització del model de liberalització absoluta de Madrid. "El comerç de Catalunya és molt plural i divers, i per tant hi ha diferents elements i un marge perfectament obert per establir diàleg entre agents implicats i governs perquè la norma estatal s'adapti de la millor manera al comerç català", va afirmar Millo. Davant d'aquest escenari, va instar el Govern a no "precipitar-se" amb "mesures radicals".

La posició dels partits d'esquerres al Parlament, en canvi, va just en la direcció contrària: el Govern no pot perdre temps perquè no estem davant una qüestió menor. Per això van instar l'executiu de Mas a no limitar-se a la reacció jurídica, sinó a obrir de manera urgent una negociació política amb l'Estat per impedir que imposi a Catalunya un model com el de Madrid.

La portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet, va advertir que la liberalització "trenca l'equilibri" entre els grans i els petits comerciants de Catalunya. Per ERC i ICV-EUiA, les intencions del govern espanyol són letals per al model de comerç català, i van instar CiU a trencar els acords amb el PP. La portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, va avisar que la liberalització portarà "autoexplotació sense horaris ni festius" per al comerç familiar. Per la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, la via del Constitucional està condemnada al fracàs, perquè ha deixat clar en diverses ocasions -entre altres a la sentència de l'Estatut- que en matèria d'unitat de mercat, les normes bàsiques estatals estan per damunt de qualsevol competència autonòmica, per exclusiva que sigui.

Respecte al model propi

L'alcalde de Barcelona, Xaver Trias, va voler ser prudent ahir i es va escudar en el fet que la mesura del govern espanyol és encara un "projecte" i que, per tant, cal esperar-ne els detalls abans de pronunciar-se. D'entrada, Trias té clar que qualsevol reforma dels horaris comercials "ha de respectar el model de comerç català i les competències de la Generalitat", i s'ha d'adoptar amb el consens del sector.

stats