Dossier 21/09/2012

El PP implora a Mas que recapaciti per evitar una fractura social

M. Colomer / J. Faus
2 min
El govern espanyol va delegar en Alícia Sánchez-Camacho el balanç de la reunió.

BARCELONA / MADRID.Cop de porta "serè", segons la líder del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, el que va donar el president Rajoy al seu homòleg català, Artur Mas. Sánchez-Camacho va celebrar "l'oposició serena" del govern espanyol al concert econòmic. Davant el procés sobiranista que hi ha damunt la taula, Camacho va advertir que "apostar per estats propis, aventures incertes i trencaments constitucionals no és responsable". Un cop més, va optar per l'estratègia de la por i va avisar que qualsevol projecte sobiranista no aportarà al país més que "divisió, fractura social i empobriment". I la demanda a Mas: "Reconsideri la seva actitud". En una compareixença a l'Hotel Melià-Sarrià de Barcelona, va advertir que un avançament electoral "no correspon a un país seriós" i seria la constatació del "fracàs" del Govern de CiU. Això sí, no se sent partícip d'aquest fracàs, malgrat haver estat el soci preferent de l'executiu en matèria econòmica.

En qualsevol cas, però, Camacho va admetre ahir que ja des d'"abans de l'estiu" el PP té a punt la maquinària electoral. No perd de vista que el debat girarà a l'entorn de l'estat propi, i es va erigir en l'"únic partit fort capaç d'aturar la ruptura".

El fracàs de la reunió no va sorprendre el PSOE, que fa dies que reitera el seu rebuig al pacte fiscal. Tot just acabar la reunió, el president espanyol va trucar al secretari general dels socialistes, Alfredo Pérez Rubalcaba, per explicar-li el contingut.

El PSOE i el model d'estat

El PSOE veu amb bons ulls el cop de porta al concert i el compromís de Rajoy de millorar el finançament quan toqui. Lamenten, però, que CiU i el PP no hagin evitat el xoc i els demana diàleg per millorar l'encaix de Catalunya a Espanya fixant-se en models com l'alemany. El secretari de política municipal del PSOE, Gaspar Zarrías, va urgir ahir els governs català i espanyol a donar sortida al "problema polític més important d'Espanya" després de la crisi.

stats