Dossier 07/08/2012

El PP ridiculitza l'advertència independentista de CDC

Joan Faus
2 min

MADRID"Aquest cap de setmana ha fet molta calor i a alguns se'ls ha escalfat el cap". Així va valorar ahir el portaveu adjunt del PP al Congrés dels Diputats, Rafael Hernando, les declaracions del secretari d'organització de Convergència Democràtica, Josep Rull, que el cap de setmana passat va assegurar que a hores d'ara el govern espanyol està davant d'una dicotomia en la seva relació amb Catalunya: "O pacte fiscal o independència".

Al PP no va caure gens bé la gosadia de Rull, i Hernando es va mostrar molt crític amb les paraules del dirigent convergent: "Aquests missatges semblen senzillament un cop de calor en el raciocini intel·lectual del responsable de CiU". El portaveu popular va insistir que en "aquests moments" de dificultats econòmiques el que han de fer les comunitats autònomes és "actuar amb responsabilitat" en la reducció del dèficit públic. A més, va insistir que el govern espanyol "està ajudant Catalunya com ho està fent amb altres" territoris, en referència al fons de liquiditat per a les autonomies i a l'extensió del període per retornar les transferències a l'Estat.

Però les crítiques a les declaracions de Rull no van venir només de fora de les fronteres catalanes. El mateix primer secretari del PSC, Pere Navarro, va replicar ahir des de Flix que els catalans no necessiten "frivolitats sobre la independència", sinó que el Govern negociï a Madrid el pacte fiscal que va aprovar el Parlament -al qual els socialistes es van abstenir en qüestions cabdals com la clau de la caixa.

El PSC se suma a la crítica

Navarro va deixar clar que el seu partit és conscient que negociar amb un govern del PP amb majoria absoluta "no serà fàcil" i precisament per aquest motiu va instar CiU a centrar-se en la reivindicació i a fer mans i mànigues per aconseguir-la en lloc de fer plantejaments desafiants amb qui li tocarà dialogar. De fet, el líder socialista va posar el dit a la nafra i va lamentar que CiU hagi pactat amb el PP totes les retallades de la legislatura mentre el cap de setmana reivindica l'estat propi i abraça arguments independentistes.

CDC es mourà en aquesta tessitura almenys fins que arribi una resposta contundent de Madrid, moment en el qual haurà de definir el rumb a seguir.

stats