Dossier 13/06/2012

El PSOE troba conflicte d'interessos en Jiménez

El passat de Fernando Jiménez Latorre, secretari d'estat d'Economia, arribarà al Congrés de la mà de PSOE i IU. El fet que treballés per a un dels grups que audita la banca és vist com un "escàndol".

A. Gutiérrez / L. Forés
2 min
UN PASSAT QÜESTIONAT 
 Jiménez Latorre (esquerra) va treballar del 2004 al 2011 per al grup d'Oliver Wyman i ara l'ha tornar a fitxar De Guindos com el seu número dos.

BARCELONA.El secretari d'estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, es va buscar la vida en el sector privat entre el 2004 i el 2011 -mentre el PSOE era al govern d'Espanya- en una firma que socialistes i IU consideren que ara pot presentar incompatibilitats amb la llei estatal sobre conflictes d'interessos dels alts càrrecs. I és que, segons va revelar ahir l'ARA, l'empresa que va incorporar Jiménez com a responsable de competència, Nero Economic Consulting, és del mateix hòlding que Oliver Wyman, una de les consultores independents que, juntament amb Roland Berger, audita la banca espanyola. Els seus treballs fixaran les necessitats econòmiques de la banca per concretar el cost del rescat anunciat dissabte, xifrat d'entrada al voltant dels 100.000 milions.

Fonts de la cúpula del PSOE consideren una "irresponsabilitat desprestigiar les institucions públiques i deixar el futur del sistema financer en mans d'empreses privades", i avisen que exigiran explicacions al govern espanyol i presentaran preguntes per escrit al Congrés de Diputats sobre la qüestió.

En privat, un alt dirigent socialista va qualificar d'"escandalós" que l'executiu estatal optés per una consultora on va treballar Jiménez, sobretot pel fet que el secretari d'estat presideix un comitè "d'assistència, de suport" a les societats que examinaran els bancs espanyols. Un vincle que resta pes al fet que qui va escollir les auditores va ser el Banc d'Espanya, com al·lega el ministeri d'Economia.

De fet, el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, va evitar ahir negar taxativament un possible conflicte d'interessos i es va limitar a afirmar que espera que això "no pugui afectar" el procés. "Aquestes qüestions han estat segurament mirades i estudiades abans", va confiar el dirigent del PP. Alonso es va sincerar amb poca contundència: "No tinc gaire més criteri per poder respondre".

Una escletxa que sí que furgarà IU. Al seu portaveu parlamentari, José Luis Centella, li sembla "malament estèticament i políticament" el vincle entre el passat professional de Jiménez i l'elecció de la consultora, i va avançar que l'estudiaran "jurídicament" per si vulnera el règim d'incompatibilitats. Ho va vincular amb el cas del ministre de Defensa, Pedro Morenés, amb un passat a l'empresa armamentística. "No és un problema tècnic, sinó de fons", va criticar Centella, en relació al creuament d'interessos públics i privats.

La CE prioritiza l'informe propi

Des de la Comissió Europea van defugir opinar en obert sobre aquesta qüestió. Tot i això, hi treuen transcendència assegurant que, si bé tindran en compte les auditories independents que pugui encarregar el govern espanyol, l'informe definitiu que la Comissió enviarà al Consell d'Assumptes Econòmics i Financers -l'Ecofin, que reuneix els ministres d'Economia europeus- per tancar el rescat a la banca espanyola es basarà en un informe propi, que elaborarà de manera conjunta amb el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu. Serà basant-se en aquesta auditoria que es concretarà la quantitat que injectaran al sistema financer espanyol, més enllà de la feina de l'antiga empresa de Jiménez.

Silenci amb la comissió

En privat, però, un portaveu de la Comissió no veia incompatible la independència d'Oliver Wyman amb els antics vincles professionals del secretari d'estat. Tampoc malgrat la comissió de suport que presideix Jiménez. Acompanyat, de fet, per un equip que per ara és una incògnita. Preguntats per l'ARA, el ministeri i el Banc d'Espanya es van negar a dir els noms dels integrants de la comissió que comanda Jiménez.

stats