Dossier 21/07/2012

El deute obliga el País Valencià a posar-se sota control de Madrid

El govern valencià assegura que l'ajuda de Madrid no comportarà nous ajustos. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, adverteix que València haurà d'acceptar "noves condicions".

Salvador Almenar
2 min
El Palau de la Generalitat Valenciana, icona d'un autogovern  que ara està en qüestió.

VALÈNCIA.Alberto Fabra mai no oblidarà el seu primer aniversari al capdavant de la Generalitat Valenciana. Just un any després de la dimissió de Francisco Camps i la seva designació com a president, els problemes financers del País Valencià el van obligar a demanar el rescat al govern espanyol. Formalment, l'executiu valencià ho va anunciar com "l'adhesió al Fons de Liquiditat Autonòmic", però a ningú se li escapa que la petició d'acollir-se al pla aprovat pel consell de ministres el dia 13 no és altra cosa que un missatge d'auxili de qui se sap incapaç de complir amb les seves obligacions financeres, una realitat que ja fa mesos que dura i que es fa evident amb impagaments com els de les farmàcies.

La Generalitat Valenciana necessita urgentment liquiditat per poder complir amb els venciments de deute que en els pròxims mesos sumen uns 3.400 milions d'euros. Massa diners per aconseguir esquivar els venciments a força de renegociar els crèdits a tipus d'interès inassumibles per al govern valencià o d'anar demanant crèdits ICO cada poc temps a Madrid, com van fer durant el primer semestre en diferents ocasions. Uns minirescats que són el precedent de l'actual.

La solució adoptada per l'executiu de Fabra és enviar al govern de Mariano Rajoy un senyal de socors perquè li injecti liquiditat i així assegurar el compliment de les obligacions amb les entitats de crèdit. El vicepresident valencià, José Ciscar, no va anunciar la quantitat de diners que rebrà el País Valencià del Fons de Liquiditat Autonòmic, però va assegurar que "serà suficient per cobrir els venciments de deute". Això fa pensar que el rescat es podria fixar a l'entorn dels 3.400 milions.

La contrapartida d'aquest crèdit encara es desconeix. Però d'entrada la Generalitat Valenciana estarà sotmesa a un control financer i fiscal encara més estricte i a unes "noves condicions", que Montoro va declinar fer públiques. En tot cas, el govern valencià va descartar que es tradueixin en "nous ajustos", almenys, el 2012. Però això és potser més un desig que una realitat.

stats