FINANÇAMENT MAJORIA PEL CONCERT
Dossier 26/07/2012

Paisatge després de la batalla

Sara González / Oriol March
5 min
FIDEL A LES CONVICCIONS  Ernest Maragall, separat per un escó buit de la resta del PSC per l'absència de Celestino Corbacho, va votar a favor del concert.

La nova cúpula de CDC aconsegueix preservar el concert

Tot i la gravetat del moment -el ple del pacte fiscal va arribar l'endemà mateix que la Generalitat confirmés que demanaria el rescat a l'Estat per tenir liquiditat-, un somriure recorria les cares dels diputats sobiranistes de CiU. Sobretot les dels diputats que formen part de la nova direcció de CDC. "Per primera vegada no hem rebaixat una proposta abans de dur-la a Madrid!", feia broma un d'ells als passadissos del Parlament.

La veritat és que la nova cúpula del partit -encarnada per Oriol Pujol, secretari general, i Josep Rull, secretari d'organització- ha fet molta pressió per no cedir amb la Hisenda pròpia en l'intent de Mas i Duran de sumar el PSC a l'acord. "Ja tenim majoria amb ERC i ICV", es queixaven destacats dirigents de CDC en privat mentre el Govern feia esforços per trobar punts de trobada amb els socialistes.

De fet, un pas enrere de la direcció hauria enervat les bases i els alcaldes. La campanya Ara, Hisenda pròpia , que es va posar en marxa al juny, els tancava les portes de sortida que no fossin la del concert. L'estat d'ànim de CDC el resumeix aquesta frase d'Oriol Pujol: "El pacte fiscal és l'última estació coneguda de les relacions entre Catalunya i Espanya abans d'entrar en territoris més desconeguts".

El protagonisme de Duran es dilueix al final de la negociació

Josep A. Duran i Lleida, líder d'Unió, va sortir del congrés del seu partit celebrat al maig amb una idea clara: sumar el PSC a l'acord del pacte fiscal. Per això pocs dies després es reunia a la seu socialista amb el seu primer secretari, Pere Navarro. Les negociacions entre els dos dirigents es van basar a buscar una tercera via que permetés als dos partits sentir-se còmodes, però no han acabat reeixint.

Aquest va ser el punt àlgid de Duran en la negociació -fallida- de CiU amb el PSC pel nou model. A partir d'aquí, el seu protagonisme ha caigut. El líder d'Unió no va ser ahir al Parlament, al contrari que el cap de files de CiU al Senat, Jordi Vilajoana, diversos diputats a Madrid i el vicepresident quart del Congrés, Jordi Jané, que sí que van anar a la cambra catalana. Duran, fa setmanes crític amb la Hisenda pròpia, serà un dels negociadors del pacte fiscal amb el govern espanyol com a president de la part catalana de les comissions bilaterals amb l'Estat.

Un PSC dividit evita el concert i incomodar el PSOE

Una de les prioritats del PSC és mantenir la coherència de vot i que no es torni a repetir la foto de votar a Madrid en contra del que primer havien defensat a Catalunya. L'abstenció del PSC en els punts que defensen que l'agència tributària de Catalunya sigui l'única administració responsable -columna vertebral del canvi de model- permet als socialistes catalans un marge de maniobra més gran per no desmarcar-se del PSOE al Congrés. Ahir el líder del PSC, Pere Navarro, va assegurar que també s'abstindrien a Madrid.

"No hauria tingut cap problema a votar a favor en tots els punts en els quals ens hem abstingut mantenint les nostres esmenes", confessava ahir un diputat del PSC, fent palesa la divisió interna que amenaça d'enquistar-se en el si del partit. I és que encara que els socialistes es van esforçar a argumentar que estan dins de l'acord perquè sí que van donar suport a la diagnosi sobre el dèficit fiscal i a la reivindicació "d'assolir la plena capacitat de decisió sobre tots els tributs", el cert és que s'allunyen de la centralitat política.

De fet, no serà senzill justificar la seva decisió davant del seu propi electorat -que dubta-, ni tan sols assenyalant CiU com la culpable de barrar-li el pas en l'acord per anar del bracet d'ERC.

Ernest Maragall desobeeix el partit i se suma a l'acord

Ernest Maragall va trencar ahir la disciplina de vot del PSC i va votar a favor de la proposta de pacte fiscal en la línia del concert. Fonts de l'executiva socialista expliquen que tot i que coneixien la seva disconformitat amb les abstencions a la Hisenda pròpia pactades en una reunió del matí, Maragall no havia informat que acabaria desobeint les ordres del partit.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, no va criticar ahir la decisió del diputat per no eclipsar la suma a l'acord que intentava vendre i va afegir que les possibles conseqüències que pugui tenir el seu comportament contrari a les directrius del partit seran "valorades en el seu moment". Sigui com sigui, l'actuació de Maragall és l'esclat del descontentament de tot un sector del PSC que, encara que no ho faci evident i es mantingui per ara fidel a la cúpula, no veu amb bons ulls el rumb que està prenent. Moviments catalanistes com Plaça 21, que lidera l'exconseller, i Avancem en són una bona mostra.

El PP queda exclòs i vota en contra de la Hisenda pròpia

Havien anunciat a tort i a dret que no obstacularitzarien la negociació amb el govern espanyol i que probablement s'abstindrien en la reivindicació del pacte fiscal, però ahir els populars catalans van acabar votant en contra dels punts clau per reivindicar el concert, com ara la Hisenda pròpia. "Han forçat la màquina per deixar-nos al marge", lamentaven ahir fonts del PP català, que van denunciar que CiU ha decidit triar ERC per encarar el xoc amb l'Estat.

Alícia Sánchez-Camacho volia evitar aquesta fotografia que deixa, com ja va passar amb l'Estatut, el PP fora d'un acord majoritari. Aquesta vegada, però, comparteix protagonisme amb un PSC que, tot i haver-se abstingut, tampoc ha fet el pas d'avalar el concert i, per tant, la imatge de soledat no és tan evident. A més, també Ciutadans i Solidaritat van votar en contra de la proposta.

Però els populars, que ja van advertir de la negativa de Rajoy a la proposta, no es podien arriscar a abstenir-se a una sèrie de conceptes que fan esgarrifar al carrer Génova, encara que això suposi perdre la centralitat política que fins ara havien aconseguit com a socis preferents del Govern. Per ara perden aquesta posició privilegiada i caldrà veure si queden aïllats o no.

ICV marca perfil propi i defensa un concert solidari

El líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va deixar ben clar que els ecosocialistes donen suport al concert, però aportant-hi una visió pròpia del que consideren que ha de ser un nou finançament que garanteixi la justícia social. Sense perdre el punt de crítica, ICV-EUiA va aconseguir marcar un perfil propi al marge del PSC, que fins ara ha estat el seu aliat natural i amb qui havien defensat un pacte fiscal precedit per un pacte social. Aquesta reivindicació no estava inclosa al document, però això no va impedir el vot afirmatiu del partit que lidera Herrera.

I és que els ecosocialistes, alineats amb els sindicats en la reivindicació d'una clau de la caixa exclusivament catalana, veuen la gran oportunitat de pescar suports entre l'electorat que fins ara havia estat fidel al PSC. Tot i això, el focus mediàtic que han tingut al Parlament no el tindran al Congrés, perquè la seva representació, com la d'ERC, és dèbil i perquè ara la gran negociació la capitalitzaran Mas i Rajoy.

Esquerra tindrà protagonisme en el pròxim pressupost

ERC ha vist aquesta legislatura com gran part de les qüestions troncals el Govern les pactava amb el PP -els pressupostos- i amb el PSC -la investidura-. A l'hora de pactar el nou model de finançament, però, CiU ha apostat per seguir al costat d'ERC i ICV, els dos partits que van donar suport a les conclusions de la comissió parlamentària a l'octubre. S'obren, d'aquesta manera, noves perspectives per als republicans en aquesta legislatura. De fet, el president d'ERC, Oriol Junqueras, es va reunir ahir amb el president de la Generalitat, Artur Mas, tan bon punt va acabar el ple. El canvi en la direcció dels republicans ha estat clau per iniciar el desglaç amb CiU.

Passat l'estiu s'obrirà la negociació dels pressupostos i la pressió dels nacionalistes sobre els republicans perquè hi donin suport serà màxima. I el marge per fer-los concessions, mínim.

ERC, erigida en guardiana del concert aquests mesos, cosa que li ha permès reconciliar-se amb part de l'electorat perdut, tindrà menys protagonisme a mesura que avanci la negociació a Madrid. S'hauran de conformar a fiscalitzar les converses a la comissió de seguiment del pacte fiscal, integrada pels partits que han votat íntegrament el model: CiU, ERC, ICV i Laporta. El PSC en queda fora.

stats