PRÒXIM ORIENT, LA INICIATIVA D'ABBAS
Dossier 30/11/2012

Palestina, nou estat observador de l'ONU

L'ONU va aprovar ahir el reconeixement de Palestina com a estat observador d'aquest organisme internacional. Israel i els EUA van advertir que la resolució palestina complica el procés de pau.

Núria Ferragutcasas
3 min
GRATITUD El president palestí, Mahmud Abbas,  és felicitat pel ministre d'Exteriors turc acabada la votació.

WASHINGTONPer 138 vots a favor, 9 en contra i 41 abstencions, l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar ahir a la nit -amb una llarga ovació final- el reconeixement de Palestina com a estat observador no membre d'aquesta organització. Es tracta d'un gest poderós, ja que és el primer cop que aquest estament internacional fa servir la paraula estat per referir-se al poble palestí.

El president palestí, Mahmud Abbas, va aconseguir així una victòria moral després de l'intent fallit ara fa un any d'unir-se a l'organisme com a membre de ple dret per la falta de suport al Consell de Seguretat. "Ha arribat l'hora que el món digui no a l'ocupació palestina", va dir Abbas, que va ser ovacionat pels membres de l'organització en l'inici del seu discurs, i va assegurar que el seu poble creu en la pau.

La iniciativa d'Abbas, copatrocinada per 60 països, eleva l'estatus de Palestina -que passa de ser una "entitat observadora" a un "estat observador no membre" com el Vaticà-, reafirma el dret del poble palestí a l'autodeterminació i a un estat sobre les fronteres del 1967, i expressa la urgent necessitat de "ressuscitar i accelerar" el procés de pau al Pròxim Orient.

Malgrat l'oposició agressiva dels Estats Units i d'Israel, la resolució va rebre el vot a favor d'una majoria folgada dels 193 membres de l'organització. Els palestins van tenir el suport de gairebé la totalitat de països de l'Amèrica Llatina, entre els quals el Brasil i l'Argentina, i d'actors claus de la comunitat internacional, com Rússia i la Xina. Els països de la Unió Europea van votar dividits. Així, França, Espanya, Itàlia i Portugal van donar suport a la proposta, mentre que el Regne Unit, Alemanya i Polònia es van abstenir i la República Txeca hi va votar en contra, al costat d'Israel i els Estats Units.

Abbas, enfortit

Per molts analistes, el nou estatus de Palestina enfortirà la posició del seu líder, Mahmud Abbas, per sobre dels seus rivals polítics de Hamàs, que han millorat la seva popularitat després de l'assalt militar d'Israel a Gaza aquest mes. Abbas va assegurar que farà servir aquesta victòria a l'Assemblea General per tornar a la taula de negociacions amb Israel i obtenir el congelament de l'expansió dels assentaments jueus.

"Ha arribat el moment que el món digui clarament no a l'agressió, als assentaments i a l'ocupació", va dir Abbas dirigint-se a l'Assemblea després de subratllar que el seu poble creu en la pau "i la necessita desesperadament". "No hem vingut per afegir més complicacions al procés de pau que les polítiques d'Israel han posat a la unitat de cures intensives", va emfatitzar el líder palestí.

Tant Israel com el seu màxim aliat, els Estats Units, van tornar a assegurar que la proposta palestina debilita les negociacions de pau al Pròxim Orient. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va minimitzar ahir la importància del nou estatus de Palestina. "La decisió de l'ONU no canviarà res sobre el terreny. No farà avançar la creació d'un estat palestí ni tampoc ens acostarà més a la pau", va dir.

A més, va afegir: "No m'importa quantes mans s'aixequin contra nosaltres, no hi ha poder a la terra que em faci renunciar a la seguretat d'Israel". Netanyahu va afirmar que la demanda unilateral palestina viola els Acords d'Oslo del 1993 i va amenaçar de prendre represàlies econòmiques.

A l'Assemblea General, l'ambaixador d'Israel davant l'ONU, Ron Prosor, va explicar que el seu país encara espera que Palestina accepti l'estat jueu: "Mai els hem sentir dir la frase «Dos estats per a dos pobles»". Prosor va recordar que fa 65 anys Palestina va oposar-se a l'establiment de dos estats i va assegurar que la pau només arribarà amb les negociacions bilaterals.

Per la seva banda, la secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, va demanar a les dues parts que "evitin accions que, d'alguna manera, puguin dificultar la represa de les negociacions". El dia abans ja va advertir que el camí cap a una solució de dos estats passa per "Jerusalem i Ramal·lah, no a per Nova York". El govern d'Obama també va afirmar que la resolució podria comportar la reducció de l'ajuda econòmica nord-americana a Palestina.

Palestina i la tribunal internacional

Com a nou estat observador, els palestins podran ara participar en els debats de l'Assemblea General i millorar les opcions d'unir-se a les agències de l'ONU, i accedir al Tribunal Penal Internacional de l'Haia. No obstant això, Israel, els Estats Units i alguns països europeus com el Regne Unit esperen que Palestina no demani a la cort internacional que investigui els presumptes crims de guerra israelians per no complicar encara més les negociacions de pau.

Els palestins asseguren que no planegen fer aquest pas, però tampoc el descarten. El president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, espera que Israel aturi els assentaments sense la necessitat de recórrer a la justícia internacional.

Els palestins volen un estat independent a Cisjordània i a la franja de Gaza amb Jerusalem est com a capital. El temps dirà si el reconeixement d'ahir de Palestina com a estat ajudarà a resoldre un conflicte prou enquistat.

stats