Dossier 08/06/2012

El Parlament investigarà les entitats financeres catalanes

ICV, ERC, SI i C's sol·licitaran avui la creació d'una comissió d'investigació sobre les entitats financeres al Parlament. Tenen una majoria suficient per forçar-la i hi inclouran l'escàndol de les preferents.

Roger Tugas
2 min
Tena, Camats i Rivera, ahir en la petició inicial de comissió d'investigació, encara sense ERC.

BARCELONA.Mentre el PP veta la compareixença al Congrés de l'expresident de Bankia, Rodrigo Rato, i del fins ara governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, el Parlament ja es prepara per acollir una comissió d'investigació sobre les entitats financeres catalanes. Això és possible perquè el reglament de la cambra permet la constitució d'una comissió d'investigació sense necessitat que el ple ho validi per majoria si la sol·licitud té el suport de tres grups o més. I ahir al vespre es va assolir el quòrum quan ERC va acordar atorgar la seva firma a la petició inicial d'ICV-EUiA i el grup mixt (SI i C's).

Segons l'entesa a què van arribar les quatre formacions, la comissió versarà sobre "les possibles responsabilitats derivades de l'actuació i la gestió de les entitats financeres ubicades a Catalunya i la possible vulneració dels drets dels consumidors". És el marge que els permet l'Estatut, que dóna competències a la Generalitat en "disciplina, inspecció i sanció de les caixes". Tot i que en un principi ICV-EUiA, SI i C's pretenien incloure Bankia en la investigació -atès que Caixa Laietana en forma part-, aquesta entitat ha quedat exclosa del redactat final de la petició, atès que ERC creia que una participació catalana equivalent al 2% no ho justificava i que la tasca corresponia al Congrés.

Sí que formarà part dels debats la comercialització de productes financers de risc com les participacions preferents, el deute preferent i els bons convertibles, per haver provocat "un greu problema social que afecta milers de persones".

La comissió també investigarà les "noves i desproporcionades retribucions i indemnitzacions dels alts directius" mentre s'impulsaven operacions de crèdit i inversions d'alt risc que han comportat la difícil situació actual de moltes entitats. De la mateixa manera, els diputats catalans hauran d'analitzar l'ús de les ajudes públiques i les conclusions sobre la gestió prèvia extretes pels representants del FROB situats en els consells d'administració de les entitats beneficiades.

Els impulsors de la comissió no volen demorar els treballs i creuen que hi ha marge per iniciar-los i fins i tot per tancar les conclusions abans de l'estiu. Tanmateix, tot i que amb tres grups n'hi havia prou per donar el tret de sortida, el funcionament de la comissió sí que respectarà les majories de la cambra i, per tant, els principals partits del Parlament tindran poder de veto a l'hora de delimitar les compareixences si aconsegueixen la majoria de vots.

El PSC va sol i el PP s'ho pensa

Malgrat tot, el PSC no vol quedar al marge de les demandes de transparència i avui també reclamarà en solitari una comissió d'investigació sobre entitats financeres, però n'exclourà certs aspectes, com les participacions preferents, que creu que s'han d'analitzar des de la comissió d'economia del Parlament, on els socialistes han demanat compareixences sobre la qüestió. "Responsabilitat també vol dir rigor i no genera desconfiança", va avisar la secretària econòmica del PSC, Rocío Martínez-Sampere. Per la seva banda, el PP de Catalunya va anunciar que s'està rumiant si sumar-se a la petició d'ICV, ERC, SI i C's.

stats