Dossier 19/06/2012

Paul Krugman culpa l'euro, Brussel·les i Berlín de la crisi a Grècia

Ara
2 min
Krugman acusa Berlín d'ofegar Grècia.

BARCELONA.El Nobel d'economia Paul Krugman va voler oferir el seu punt de vista a la crisi europea. En lloc de parlar de Grècia com el detonant de la crisi de l'euro, va acusar la moneda única d'arrossegar Grècia a la crisi que està patint actualment.

En un article al New York Times , Krugman assenyalava que "Grècia té problemes principalment per culpa de l'arrogància dels funcionaris europeus, la majoria procedents de països rics, que es van convèncer ells mateixos que podien fer funcionar una moneda única sense un govern únic".

L'economista dels Estats Units recordava en l'article els problemes de l'economia grega, però també destacava els punts en què iguala o fins i tot supera els seus socis europeus. Després explicava com l'arribada de l'euro va trencar l'equilibri que mantenia l'economia del país hel·lè funcionant.

Per Krugman, la inversió estrangera que va comportar la moneda única, que en el seu moment gairebé va igualar les primes de risc dels estats membres, va finançar els dèficits del govern, va disparar la inflació i va reduir la competitivitat dels grecs.

El guanyador del premi Nobel de l'any 2008 comparava Grècia i la seva situació amb diversos casos d'estats dels EUA amb greus problemes econòmics i que van rebre ajudes de Washington, amb uns rescats "amb els que cap país europeu podria ni tan sols somiar".

Krugman també va treure pes a les eleccions gregues de diumenge, "que no van significar res", i va apuntar cap a Berlín i Frankfurt per demanar una solució.

"L'única manera que l'euro podria sobreviure és si els alemanys i el BCE s'adonen que són ells els que han de canviar de comportament, gastant més i, sí, acceptant més inflació. En cas contrari, bé, Grècia passarà a la història com la víctima de l'arrogància d'uns altres".

stats