Dossier 12/07/2012

Pensions

E.f.
1 min

BARCELONA.La reforma de les pensions, que va endarrerir fins als 67 anys l'edat de jubilació, pot quedar en paper mullat un any després de l'aprovació. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va dir ahir que l'executiu prepara un projecte de llei que es discutirà a la mesa del Pacte de Toledo amb els agents socials i els grups parlamentaris. En paraules seves, es tracta "d'accelerar el factor de sostenibilitat", la qual cosa vol dir escoltar el mandat de Brussel·les i avançar la data en què la jubilació als 67 anys sigui efectiva a Espanya. La llei vigent fixa un sistema progressiu pel qual, a partir del 2013, s'aniria endarrerint un mes l'edat de jubilar-se i s'arribaria als 67 anys l'any 2027.

Tot i que Rajoy no va donar ahir més pistes, l'objectiu d'abaratir el cost de les pensions a Espanya situa dos escenaris possibles i compatibles: accelerar la jubilació efectiva als 67 anys i fins i tot plantejar futurs nous endarreriments d'acord amb l'augment de l'esperança de vida.

JUBILACIÓ ANTICIPADA

La futura llei, segons Rajoy, també abordarà més traves a les jubilacions anticipades. Les prejubilacions situen en 62 anys l'edat real de jubilació a Espanya.

stats