Dossier 20/08/2012

Però si la prima de risc baixés 200 punts...

La Moncloa també fa càlculs del que suposaria un descens abrupte de la rendibilitat del deute. Pronostica que si la prima de risc baixés 200 punts s'estalviaria 12.000 milions en interessos en dos anys.

J.f.
2 min
Però si la prima de risc baixés 200 punts...

MADRID.El govern espanyol preveu un estalvi molt més elevat de la despesa en interessos si la rendibilitat disminueix de manera continua, és a dir, si s'inverteix la tendència a l'alça que es viu des de fa mesos. L'executiu pronostica que una caiguda de 200 punts bàsics de la prima de risc -és a dir, de dos punts de la rendibilitat entre el bo espanyol a deu anys i el seu equivalent alemany- suposaria un estalvi en despeses per interessos de 12.000 milions els dos pròxims anys: 4.500 milions el 2013 i 7.500 el 2014. Així consta al pla pressupostari enviat a la Comissió Europea, que Madrid ha de remetre a canvi d'haver rebut una segona flexibilització dels objectius de dèficit.

El govern de Mariano Rajoy no explica en el pla els motius d'aquesta estimació, però admet que les necessitats d'ajust anuals -per complir el dèficit- són "enormement sensibles" a l'evolució de la prima de risc. Tot i així, s'espolsa part de la responsabilitat. El document enviat a Brussel·les cita un dels últims informes del Fons Monetari Internacional (FMI), que diu precisament que un diferencial de 200 punts de la prima de risc espanyola respecte de l'alemanya és fruit de factors aliens a l'economia nacional i està relacionat amb els dubtes sobre l'euro.

De fet, el govern espanyol insisteix des de fa setmanes que només les autoritats europees poden reduir a curt termini els elevats interessos -insostenibles si perduren- que paguen Espanya i Itàlia per finançar-se als mercats. Tot i així, alguns analistes es mostren més escèptics i alerten que no serà la panacea la possible actuació del Banc Central Europeu (BCE) o el fons de rescat en el mercat de deute. "Demanar el rescat ajudaria a relaxar els interessos, però cal veure quines serien les condicions, perquè si impliqués fer noves retallades tindria un efecte negatiu sobre l'economia. El que guanyes per un costat ho perds per l'altre", subratlla Núria Álvarez, de Renta 4. Per la seva banda, el servei d'estudis de Barclays adverteix en un informe que una intervenció del BCE i el fons de rescat "limitada i condicional podria no reduir prou els diferencials" i que, per tant, el risc de suspensió de pagaments de la zona euro continuaria i podria transformar-se, de retruc, en un risc creditici per a Espanya i Itàlia.

L'optimisme de Rajoy

Malgrat que la prima de risc ha arribat a augmentar en 300 punts en pocs mesos, l'executiu considera que hi ha riscos positius a mitjà termini "molt considerables", com per exemple que es produeixi un descens "acusat" de la prima quan Espanya recuperi credibilitat als mercats. En aquest sentit creu que un ús més elevat de la flexibilitat que promou la reforma laboral hauria de millorar la confiança i sostenir el consum i inversió privats.

stats