FACEBOOK, HISTÒRICA SORTIDA A LA BORSA
Dossier 19/05/2012

Pluja de milions a Silicon Valley

La sortida de la xarxa social a la borsa ha despertat una expectació mediàtica sense precedents i mourà milers de milions d'euros que beneficiaran des d'un grafiter fins a l'estat de Califòrnia

3 min
Pluja de milions a Silicon Valley

Un gran salt en la llista Forbes

Mark Zuckerberg és l'accionista majoritari de l'empresa que va fundar quan era estudiant de Harvard. Fins ara se sabia que les seves accions valien molts milions de dòlars, però tot eren especulacions. Un cop la xarxa social ha sortit a la borsa, la fortuna de Mark Zuckerberg ja es pot calcular amb exactitud, i és de 13.500 milions d'euros.

La xifra situa el programador de 28 anys en el lloc número 35 de la llista de persones amb més de mil milions de dòlars que elabora la revista Forbes .

La publicació, però, explica en un article que Zuckerberg també té els drets per obtenir un total de 60 milions d'accions més, que farien augmentar la seva fortuna fins als 15.250 milions d'euros i el situaria en la posició 22 de la llista, just per sota de l'especulador George Soros i dues posicions per sobre dels seus grans competidors, els creadors de Google Sergey Brin i Larry Page, amb 18.700 milions d'euros cadascun. Entre els creadors de Google i Mark Zuckerberg només hi hauria Michele Ferrero, el creador dels famosos bombons.

Bombolla immobiliària

Una pràctica habitual en les empreses emergents de Silicon Valley és complementar el baix sou que s'ofereix als treballadors amb accions de l'empresa. Algunes vegades, però, és com guanyar la loteria.

Quan aquestes empreses es converteixen en gegants com Facebook, valorats en milers de milions de dòlars, aquests primers treballadors es poden convertir automàticament en milionaris. Això és el que els ha passat a un miler dels més de 3.000 treballadors que té Facebook actualment. Els preus de la vivenda a Silicon Valley ja s'han disparat a l'espera dels nous milionaris de Facebook.

Mark Zuckerberg va arribar al punt de proposar pagar en accions a un grafiter que va decorar la seu de l'empresa l'any 2005. L'artista ho va acceptar sense donar-hi importància. Ara aquestes accions valen 400 milions d'euros.

El cantant més ric del món

El cantant d'U2, Bono, té un grup d'inversió que gestiona els seus diners juntament amb els d'alguns socis més. L'any 2009 van arribar a un acord amb Mark Zuckerberg per invertir 70 milions d'euros a canvi d'una participació del 2,3% en l'empresa. Traduïda en accions, aquesta participació té un valor de 2.000 milions d'euros, 1.200 dels quals seran per a Bono. És, juntament amb exsocis de Facebook i un magnat rus propietari del 10% de l'empresa, un dels particulars més beneficiats per la sortida a la borsa.

1.650 milions en impostos

Els treballadors i els inversors de Facebook no són els únics beneficiats per la sortida de l'empresa a la borsa. La compravenda de les accions de l'empresa i els grans beneficis que suposarà tributaran en gran part a Califòrnia, on s'ha calculat que arribaran 1.650 milions d'euros en impostos. L'estat està en una situació financera molt delicada i fa tres anys ja va fer fallida i va haver de ser rescatat pel govern federal.

Polèmica sortida dels primers socis

La pel·lícula La xarxa social va portar a les pantalles les baralles legals que han acompanyat l'expansió de Facebook. L'interès sobre aquells casos ha tornat i un portal d'informació econòmica ha publicat els missatges que Mark Zuckerberg va enviar a l'advocat d'Eduardo Saverin, el seu primer soci. En un moment determinat, Zuckerberg li demana que busqui "una manera suau de dir-li a Saverin que passarà de tenir d'un 30% a només un 4% de l'empresa".

Eduardo Saverin se'n va a Singapur

Eduardo Saverin va invertirr tots els seus estalvis, 24.000 euros, per convertir una pàgina web a l'ordinador del seu amic Mark Zuckerberg en una xarxa social capaç d'acollir milers d'usuaris. Zuckerberg l'hi va agrair amb una participació d'un 30% en l'empresa, però a mesura que el negoci creixia van començar a aparèixer discrepàncies entre els dos amics. Zuckerberg es va avançar i, a través d'un acord amb nous inversors, va diluir la participació de Saverin al 4%. Davant la sortida de Facebook a la borsa, l'antic soci va renunciar a la ciutadania nord-americana (és nascut al Brasil) i es va mudar a Singapur, on s'estalviarà 53 milions d'euros en impostos. Tot i l'enemistat, Saverin ha felicitat Zuckerberg per la sortida a la borsa.

stats