CANVI DE CICLE, CAP A L'ESTAT PROPI
Dossier 15/09/2012

"Prepareu-vos perquè el que ve ara no serà fàcil"

Mas avisa: un cop iniciat el cicle cap a l'estat propi cal que la ciutadania es prepari, perquè "el que ve ara no serà fàcil". El president respon al PP que la Constitució no frenarà la voluntat dels catalans.

Oriol March
3 min
REUNIÓ A PALAU
 Artur Mas va rebre al Palau de la Generalitat els responsables de l'ANC, encapçalats per la seva presidenta, Carme Forcadell.

VILANOVA I LA GELTRÚ.La cara dels militants de CDC que ahir van rebre el president Artur Mas a Vilanova i la Geltrú per iniciar l'escola d'estiu del partit contenia la barreja de la incredulitat del que no es creu una bona notícia i la il·lusió d'un nen amb sabates noves. "Això és molt fort", repetia més d'un dirigent a l'entrada del recinte. "I ara què? Què hem de fer?", es preguntaven uns altres. Mas ha posat rumb a l'estat propi i sap, com va voler insistir ahir, que "no serà un camí de roses". "Prepareu-vos, perquè el que ve ara no serà gens fàcil", va advertir el president a la militància de CDC i a la ciutadania.

Es referia a les paraules de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que va brandar la Constitució enfront del pols sobiranista que ha engegat Mas arran de la manifestació independentista de dimarts. "Ens surten amb la Constitució, aquesta que ells ens han girat en contra amb la sentència de l'Estatut. ¿Aquesta ens ha d'emparar? La Constitució i les lleis són importants, però ¿i el poble? I la voluntat? I la veu? I la democràcia? I els vots? ¿És que això no té cap importància?", va clamar el president al final del seu discurs, que va acabar amb crits d'independència.

Mas no es va moure ni un centímetre del que va dir dimecres després de la marxa multitudinària a favor de l'estat propi ni del que va defensar ahir a Madrid, on no va ser escoltat per cap ministre. "Això que està passant no és cap guirigall ni cap embolic, i el govern espanyol ho haurà d'entendre", va reflexionar el president de la Generalitat.

Les bases de CDC tenen, des de fa mesos, ganes d'accelerar la transició nacional. "Tenen més ganes de pla B que de pacte fiscal", han resumit els últims mesos alguns destacats dirigents del partit. Si ja al congrés de la formació van pressionar per integrar l'estat propi a la ponència política, ara volen que Mas lideri el procés amb prudència però sense pausa. "Ens posaran pells de plàtan i ens provocaran, però no hi hem de caure", els va recomanar Mas. El president té clar que un procés com el que enceta ha d'estar protagonitzat per l'esperit de la manifestació: "Civisme i optimisme".

Amb un punt d'èpica, el cap de files de CiU va assegurar al final de la seva intervenció que el que ara convé és no apagar "la flama encesa als cors dels catalans". Aplaudiments a la sala i més d'un que es fregava els ulls: ningú a CDC, ni els més optimistes, esperava que el full de ruta que va sortir del seu congrés es comencés a posar sobre la taula de l'acció de Govern en tan pocs mesos. Però les coordenades polítiques s'han desplaçat i els moviments es desencadenen ràpid. Fins i tot Josep Antoni Duran i Lleida, explícitament contrari a la independència, va assegurar ahir que l'únic límit que posa a la sobirania de Catalunya és la cohesió social. Això sí: tot i avalar el discurs de Mas, no renuncia a aconseguir el pacte fiscal.

Reunió amb l'ANC

El president, en una entrevista a ABC Punto Radio, va assegurar que mantindria l'objectiu de la independència encara que assolís el nou model de finançament. Precisament la demanda de l'autodeterminació és la que li van fer els promotors de la marxa de l'Onze de Setembre, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), en una audiència a Palau. "Tindrà tot el nostre suport si treballa per la independència", va insistir la seva presidenta, Carme Forcadell.

Forcadell va revelar que el president, segons el que els va dir a la reunió, té al cap la celebració d'un referèndum d'autodeterminació si s'escau. "És normal que un Govern com l'actual es plantegi decisions com aquesta", va afirmar després el portaveu de l'executiu, Francesc Homs. El camí està traçat.

stats