FOC, LLUITA A L'EMPORDÀ
Dossier 25/07/2012

Puig anima els ciutadans a delatar qui tiri burilles des del cotxe

El conseller d'Interior, Felip Puig, torna a demanar col·laboració ciutadana. Aquest cop, per identificar els conductors que llancen burilles i mirar d'evitar que es repeteixin incendis com els de l'Empordà.

Maria Ortega
2 min
Puig anima els ciutadans a delatar qui tiri burilles des del cotxe

BARCELONA.Els incendis d'aquest cap de setmana a l'Alt Empordà han posat els conductors que llancen les burilles per les finestres més en el punt de mira que mai. Com ja va fer per identificar els responsables dels aldarulls del dia de la vaga general -amb la polèmica web antivàndals-, el conseller d'Interior, Felip Puig, va tornar a fer una crida ahir a la ciutadania perquè col·labori en la identificació de les persones que llancen cigarrets des del cotxe. Tot i remarcar que no vol "convertir el país en un estat policial", Puig considera que l'evolució dels telèfons mòbils fa possible que pràcticament tothom pugui fer una fotografia de la matrícula del cotxe des del qual veu sortir disparada una burilla. Les prop de 14.000 hectàrees arrasades pel foc de la Jonquera, les dues persones que hi han perdut la vida i la gran afectació econòmica que tindrà l'incendi en aquesta zona són els principals arguments sobre els quals el conseller sosté la seva crida.

Tant aquest incendi com el que es va declarar, el mateix diumenge, a Portbou van començar per un cigarret mal apagat. Una actitud "irresponsable", que Puig confia poder revertir gràcies a la implicació ciutadana. De fet, el conseller, convençut que a la resta d'Europa les carreteres estan més netes, va defensar que l'acumulació de burilles a l'aparcament de la carretera del Pertús va afavorir que el foc avancés més de pressa. Puig es va comprometre ahir a fer "tots els esforços" per trobar el responsable de l'incendi. Va assegurar que, si era possible, s'investigarien les restes d'ADN.

L'única manera de perseguir el llançament de les burilles que no acaben provocant cap foc és en forma d'infracció de trànsit. El codi de circulació recull la prohibició de tirar qualsevol objecte que pugui provocar incendis o posar en perill la seguretat viària en general. Una conducta que se sanciona amb multes de fins a 200 euros i la pèrdua de fins a 4 punts del carnet. Són els Mossos d'Esquadra els que han de posar la denúncia perquè la tramiti el Servei Català de Trànsit. Més enllà d'aquest difícil supòsit, en el qual la policia detecta un conductor en el mateix moment de tirar la burilla, aquest comportament incívic no es persegueix si no comporta danys.

Enduriment de penes

El Codi Penal sí que preveu penes de presó i multes si la burilla causa un incendi. El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va advocar dilluns, però, per l'enduriment. Ara es preveuen penes de fins a un any en casos d'imprudència i s'eleven fins als deu anys si el foc ocasiona víctimes mortals o perill per a la integritat física. Les penes són més altes en el cas d'incendi provocat: fins a 20 anys de presó.

La possibilitat d'introduir canvis normatius per perseguir el llançament de burilles sense conseqüències forestals o d'endurir les sancions posteriors, però, no convenç els juristes consultats, que centren el focus d'atenció en la necessitat de pedagogia. "Cal ponderar l'efectivitat de les normes", explica l'advocada penalista Olga Tubau, que rebutja d'arrel la voluntat de "regular tots els aspectes de les nostres vides" i de legislar a cop de notícia.

stats