CRISI, INTERVENCIÓ DE LA BANCA
Dossier 11/06/2012

Rajoy presumeix de frenar la intervenció

Joan Rusiñol
4 min
ESCENOGRAFIA EUROPEA  Rajoy va comparèixer en una de les sales on rep mandataris internacionals. De fons, hi va situar les banderes espanyola i europea.

MADRIDLa batalla pel nom de la cosa ha començat. Lluny de reconèixer que ha hagut de cedir a les pressions internacionals per recapitalitzar una banca amb problemes greus, Mariano Rajoy va fer ahir de la necessitat virtut. El president del govern espanyol va comparèixer en solitari a la Moncloa -la primera vegada durant el seu mandat- per capgirar l'acord de l'Eurogrup i provar de vendre l'ajuda financera de fins a 100.000 milions al sistema financer com un triomf de la seva gestió. Per primer cop va admetre que les finances espanyoles han corregut el risc de ser rescatades, com ha passat a Grècia o Portugal.

"Si no haguéssim fet el que hem fet durant aquests cinc mesos, el que s'hauria plantejat ahir hauria estat la intervenció del Regne d'Espanya", va reconèixer. En el seu full reformista i de control dels comptes hi emmarca, com si es tractés d'un fet totalment normal, la línia de crèdit a la banca que dissabte van aprovar els països de l'euro. En l'ofensiva comunicativa del govern espanyol per demostrar que es tracta d'un èxit i no pas d'un fracàs, aquesta mesura esdevé un pas decisiu per treure el tap que impedia que el crèdit fluís i que a partir d'ara ha de permetre que l'economia creixi i es creïn llocs de treball. Però ningú de la Moncloa va explicar com s'ho faran per garantir que els diners europeus realment acabin beneficiant les empreses i els ciutadans.

Coent-se des de fa temps

La compareixença pública del cap de l'executiu va ser totalment improvisada, malgrat alguns esforços del seu equip per dissimular-ho. Es produïa 17 hores després que els ministres de Finances de la zona euro tanquessin l'acord per videoconferència i empesa per la forta pressió social, incapaç de comprendre per què Rajoy s'amagava en un moment tan delicat per a l'economia espanyola. Que fins ben poca estona abans no tenia intenció de donar la cara era evident: amb desenes de periodistes fent cua per entrar a la Moncloa, el sistema electrònic dels torns d'entrada seguia desactivat. El personal del complex governamental que ahir no havia de treballar arribava a corre-cuita i se'n sortia com bonament podia.

Després que dissabte a la tarda el ministre Luis de Guindos hagués detallat el contingut del pacte, ahir era el torn per a l'embolcall polític. Rajoy es va mostrat "satisfet" del rescat, que segons fonts de l'executiu es va començar a gestar fa temps, fins i tot abans que Bankia anunciés que necessitaria 19.000 milions, la guspira que va encendre la desconfiança en el sistema financer espanyol. Hi ha dues dates claus: el 3 de maig, quan es va veure a Barcelona amb el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, i la cimera de l'OTAN a Chicago, quan es va entrevistar amb la cancellera alemanya, Angela Merkel. Un calendari que encara fa més incomprensible que Rajoy negués la possibilitat del rescat amb rotunditat fa poc més de deu dies. Ahir va justificar aquest canvi per qüestions de "discreció".

"He pressionat jo"

Acostumat durant molts anys a gestionar fortes crisis dins del seu partit, el gallec ha après a fer veure que ho té tot sota control. I ahir va fer mans i mànigues per convèncer que la iniciativa l'ha portat ell en tot moment i que no ha rebut ordres de Brussel·les, Berlín i l'FMI.

"A mi no m'ha pressionat ningú, qui ha pressionat he estat jo", va dir somrient. Tot i que De Guindos va admetre que la por del contagi per les eleccions de Grècia, diumenge que ve, ha precipitat els esdeveniments, Rajoy opta per posar l'accent en la suposada normalitat. "El govern sap perfectament on va i agraeix que els ciutadans així ho entenguin", va dir. Va tirar d'hemeroteca per recordar que al debat d'investidura ja havia parlat de la necessitat d'enfortir el sistema financer i va retreure al PSOE que no hagués injectat diners públics a la banca quan van començar a fer-ho altres estats occidentals. Només es va permetre dir que "no ha estat fàcil".

En aquest relat que està construint la Moncloa s'explica que no vulguin entrar en "debats nominalistes", tot i que la premsa internacional utilitzi la paraula rescat . L'executiu espanyol vol que es parli de préstec o línia de crèdit perquè quedi clar que no condiciona la política macroeconòmica.

Qui paga els interessos?

De fet, Rajoy va arribar a desmentir el responsable d'Economia i va negar que els pagaments dels interessos d'aquestes ajudes facin augmentar el dèficit de l'Estat. Segons fonts de la Moncloa, el FROB, que fa d'intermediari, cobrarà un tipus d'interès als bancs superior al que fixa Europa. D'aquesta manera, el cost del crèdit no hauria d'acabar repercutint en els comptes públics. Els detalls s'han de concretar al consell europeu de finals de mes. Per això, el president espanyol no pensa comparèixer al Congrés per donar explicacions fins després, a principis de juliol. El comissari europeu d'Afers Econòmics, Olli Rehn, va assegurar que l'ajuda és un "senyal clar" als mercats de la determinació europea. Rajoy també va subratllar que d'aquesta manera queda clar que l'euro és "irreversible".

Visiblement satisfet amb com s'han resolt les coses, poc després de la compareixença el president espanyol va agafar un avió cap a Polònia per assistir al debut d'Espanya a l'Eurocopa. "La selecció espanyola s'ho mereix", va dir. Va quedar clar que les crítiques per anar al futbol poc després del rescat de la banca no li fan perdre la son. Fins i tot va lamentar que es perdria "la victòria" de Nadal sobre Djokovic.

stats