LONDRES 2012
Dossier 27/07/2012

Ramadà, competir amb l'estómac buit

àlex Gozalbo
2 min
D'EGIPTE ALS JOCS Fatma Rashed i Sara Mohamed Maraka en un entrenament.

BARCELONAPer primera vegada des de Moscou 1980, els Jocs Olímpics coincidiran amb el Ramadà, el novè mes del calendari musulmà durant el qual està prescrit el dejuni. Els esportistes que vulguin seguir aquesta disciplina hauran de competir sense menjar ni beure durant les 12 hores de sol. L'organització calcula que hi ha uns 3.000 atletes afectats, tot i que el rigor d'aplicació varia molt en cada cas.

Alguns dels països participants a l'esdeveniment de Londres han dispensat els esportistes de l'abstinència amb un permís especial, que inclou el compromís de fer el dejuni així que els sigui possible, és a dir quan s'acabin els Jocs Olímpics.

Un dels esportistes més estrictes en l'aplicació del Ramadà serà Mather Abu Rmeileh, el primer palestí que s'ha classificat per disputar uns Jocs Olímpics. El judoka no farà excepcions i, a partir de demà, competirà en dejú. "No hi ha res impossible", diu, estranyat per l'expectació que el seu cas ha provocat entre els mitjans de comunicació.

El Marroc va trigar setmanes a arribar a una solució. Des que fa un parell de mesos la Federació de Ciclisme es va qüestionar el tema, una comissió de savis religiosos han tractat de consensuar una resposta, que ha hagut ser ratificada per Mohamed VI. Els 72 esportistes marroquins es podran oblidar durant uns dies del dejuni. És un cas semblant al d'Egipte, que també va buscar un acord amb les autoritats religioses.

Altres països, com l'Aràbia Saudita i Jordània, donen llibertat als esportistes, que han de decidir individualment el rigor amb el qual segueixen el Ramadà. Aquestes dues delegacions entenen que gairebé tots els seus esportistes competiran sense oblidar-se de menjar i beure, ja que els Jocs Olímpics exigeixen un esforç físic molt important i qualsevol mínim detall pot decidir el resultat d'una prova.

Segons l'islam les dones embarassades, els malalts crònics i els menors d'edat estan exempts de seguir el Ramadà. El cas dels esportistes no està estipulat, però es considera que participar en uns Jocs Olímpics és un dels casos excepcionals que ha de ser estudiat. És una situació semblant a quan els musulmans viatgen i no poden seguir les prescripcions amb la mateixa facilitat que quan són a casa.

Els especialistes tenen clar que participar sense menjar ni beure en una competició del nivell d'uns Jocs Olímpics afecta el rendiment. La majoria de proves es decideixen per unes dècimes de segons o uns centímetres, i per tant qualsevol anomalia del cos humà, com la de competir en dejuni, condiciona el rendiment, rebaixant-ne les prestacions i alterant les marques habituals.

Canvi en el calendari

La majoria de països musulmans van queixar-se fa temps de les dates dels Jocs Olímpics de Londres i van sol·licitar un canvi en el calendari, però el Comitè Olímpic Internacional (COI) es va negar a moure l'esdeveniment esportiu. L'organisme va al·legar que era una institució laica i que, per tant, no podia atendre aquesta sol·licitud. L'organització, però, sí que oferirà l'oportunitat de menjar gairebé en qualsevol hora de la nit als restaurants de la Vila Olímpica per intentar facilitar la tasca dels esportistes que decideixin seguir el Ramadà.

stats