AJUST, RESPOSTA AL RESCAT
Dossier 12/07/2012

Reforma energètica

Ignasi Pujol
2 min

BARCELONA.El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va anunciar al Congrés una reforma energètica per donar una "solució definitiva" a l'"infladíssim dèficit tarifari" (la diferència entre els ingressos i els costos reals del sistema elèctric), que ja se situa sobre els 24.000 milions d'euros.

EQUITATIVA. Les paraules de Rajoy ja deixaven entreveure que la solució a la bombolla del dèficit tarifari, ideada pel govern del PP l'any 2000, s'haurà de repartir entre els actors implicats, és a dir, els consumidors (que ja han patit increments en el preu de la llum del 7%, a l'abril, i del 4%, aquest mes), les empreses productores d'electricitat i l'Estat.

TAXA A LA NUCLEAR. Una de les principals novetats de l'esborrany que prepara el ministeri d'Indústria és una taxa a la generació d'energia nuclear i hidràulica, que se sumarà a un impost per a totes les fonts de generació, renovables i no renovables.

IMPOSTOS VERDS. Rajoy també va parlar d'introduir una "fiscalitat mediambiental", una de les insistents reivindicacions de Brussel·les durant els últims mesos.

Impacte econòmic

La suma de totes les mesures proposades és de 6.830 milions d'euros, segons l'esborrany proposat pel ministeri dirigit per José Manuel Soria. El nou impost serà del 4% per a totes les tecnologies del règim ordinari. En el cas del règim especial, el pla distingeix entre energies gestionables i no gestionables per aplicar-hi diferents tipus. A més de l'impost general, les centrals nuclears i les hidroelèctriques tindran una taxa addicional que permetrà captar 550 milions gràcies a les nuclears i 400 milions gràcies a les hidroelèctriques.

Dubtes i interrogants

Malgrat els detalls que figuren a l'esborrany elaborat pel ministeri d'Indústria, encara planen molts dubtes sobre el nou marc del sector energètic espanyol. Per exemple, ¿què passarà amb les primes a les renovables que l'executiu va congelar sine die fa uns mesos? Segons els plans del govern espanyol, el sector havia de rebre uns incentius de fins a 70.000 milions fins a l'any 2020 per aquest concepte. Un altre interrogant és què passarà amb el rebut de la llum: hi haurà noves pujades? Finalment: el cèntim verd suposarà pagar la gasolina encara més cara?

A qui i com afecta

En voler repartir el pes de la reforma sobre tots els actors implicats en el sistema, tots poden tenir motius per sentir-se afectats. Els consumidors han patit dos increments de tarifa al rebut de la llum (a l'abril i al juliol). La patronal que agrupa les grans elèctriques (propietàries de les nuclears), Unesa, està molesta per la nova taxa a la producció d'energia atòmica, i els productors de renovables es consideren excessivament penalitzats. Especialment el sector fotovoltaic, que alerta que les retallades afectaran crèdits per valor de 15.000 milions.

stats