Dossier 04/09/2012

Rubalcaba endureix el discurs contra Rajoy per calmar les bases

Punt i a part a vuit mesos de mà estesa a Mariano Rajoy. El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha donat ordres per endurir l'oposició, amb la vista posada a un primer objectiu: els comicis del 21-O.

Joan Rusiñol
3 min
El líder socialista Alfredo Pérez Rubalcaba parla amb el president andalús, José Antonio Griñán, abans de la reunió de l'executiva federal del partit.

MADRID.De la primera comissió executiva federal del PSOE després de les vacances en va sortir ahir un missatge nítid del seu secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba: s'ha acabat la comprensió amb Mariano Rajoy, ha arribat l'hora de passar a l'atac i collar el govern espanyol. La direcció socialista opta per tapar l'escletxa del malestar intern abans que es faci massa sorollosa.

Fonts del partit van explicar que no poden seguir estenent la mà a un govern que, segons afirmen, ni sap on va ni es deixa ajudar. Els socialistes veuen el president del govern espanyol sense un projecte clar i per això creuen que és el moment de fer un pas més en "l'oposició útil" made in Rubalcaba . La conferència política que els socialistes celebraran el 10 i l'11 de novembre a Madrid ha de servir per tancar una etapa i impulsar un nou "canvi de cicle" a l'estat espanyol. Rubalcaba confia que hi arribarà amb un govern progressista a Galícia sota el braç, sorgit de les eleccions del 21 d'octubre.

Canviar de rumb sense bolcar

La cúpula socialista es va esforçar ahir a treure importància al manifest Per un PSOE útil , signat per militants de base, sobretot de Madrid i Múrcia, crítics amb l'estil que ha defensat el seu secretari general des que va ser elegit, al congrés de Sevilla el mes de febrer passat. Amb les ferides entre els partidaris de Rubalcaba i de Carme Chacón encara supurant, la direcció prova d'apagar qualsevol guspira que pugui encendre una nova crisi interna. Per això, des de l'entorn del líder del PSOE admeten que ja han començat a donar més gas però també adverteixen que no poden "transvestir-se" ni girar el timó de cop, perquè això faria "enfonsar el vaixell". Un missatge pocs dies abans del comitè federal, que es reunirà diumenge a la seu de Ferraz, on tots es tornaran a veure les cares i on els presidents autonòmics del partit expressaran el seu punt de vista. Una reunió que es preveu llarga.

Entre les qüestions que s'abordaran amb profunditat hi ha les eleccions a Galícia i Euskadi. Els socialistes estan convençuts que les retallades passaran factura al popular Alberto Núñez Feijóo i que hi haurà possibilitat de formar un nou govern gallec progressista. En canvi, passen de puntetes sobre el cas basc, en què les enquestes pronostiquen un frec a frec entre el PNB i EH Bildu. Si el lehendekari, Patxi López, un home de màxima confiança de Rubalcaba, perd els comicis, és probable que intensifiqui la seva presència als òrgans directius del partit a Madrid.

Segons va avançar ahir la vicescretària general, Elena Valenciano, diumenge també s'analitzarà la defensa de l'estat autonòmic davant una dreta que, segons va explicar, aprofita la crisi per "acabar" amb el model actual. En aquest debat, va subratllar que el PSC i el PSOE andalús "hi tenen molt a dir". De fet, en un article publicat al diari El País , Alfredo Pérez Rubalcaba carregava contra la dreta espanyola i catalana pel rescat autonòmic. A Mariano Rajoy l'acusava d'abocar les comunitats a l'ajuda financera en comptes de posar en marxa mecanismes com els hispanobons perquè aquesta via "li dóna més poder". A CiU li retreia haver fet una "desafiant petició de rescat". Queda clar que l'autonomisme serà una de les grans banderes del socialisme espanyol en el pròxim cicle electoral.

"O incompetent o cínic"

A la compareixença posterior a la comissió executiva Valenciano ja va posar en pràctica el nou to. Va acusar el president del govern espanyol de convertir en "depressió econòmica i social" tot el que toca. "És incompetent o cínic", va dir, sobre les paraules de Rajoy en què afirmava que la realitat l'ha obligat a incomplir el programa electoral del PP.

A pocs dies de la visita de la cancellera alemanya, Angela Merkel, a Madrid, va afirmar: "Ja ningú creu ni a Espanya ni a Europa que Rajoy sigui capaç de treure'ns de la crisi". I va afegir: "Està molt lluny d'estar a l'altura de les circumstàncies". És evident que a partir d'ara el PSOE s'aparta completament de l'executiu espanyol. Al Congrés, la nova reforma financera pot servir per escenificar l'allunyament. Els socialistes discrepen, per exemple, del banc dolent per emmagatzemar actius immobiliaris tòxics i de la solució que el PP ha donat als afectats per les preferents.

De moment, però, l'ofensiva política se centrarà a aconseguir que Rajoy faci marxa enrere a l'hora d'eliminar la targeta sanitària als sense papers i que rectifiqui l'apujada de l'IVA al sector cultural i al material escolar. El partit vol repetir l'esquema de la campanya que va posar en marxa a l'estiu perquè es prorroguessin els 400 euros. Comença una tardor moguda.

stats