Dossier 02/06/2012

Rubalcaba exigeix revisar els comptes de Bankia

El líder de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, exigeix al Banc d'Espanya que revisi els números de Bankia per evitar un nou ball de xifres. També admet que el supervisor "no ha estat encertat".

I. Pujol / T. Garganté ­
2 min
Alfredo Pérez Rubalcaba conversant amb el president del Cercle, Josep Piqué, ahir a Sitges.

SITGES.El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va advocar ahir en la seva intervenció a les jornades del Cercle d'Economia a Sitges perquè el Banc d'Espanya revisi i valori la injecció de 23.000 milions d'euros que ha sol·licitat Bankia per al seu sanejament, tenint en compte que el govern espanyol va parlar en principi d'un requeriment de 4.500 milions.

Rubalcaba va criticar la "inseguretat" que genera aquest ball de xifres i el fet que el mateix executiu espanyol vagi incrementant "a una velocitat supersònica" la xifra de capital públic amb el qual se sanejarà Bankia. "Tinc una opinió excel·lent de l'actual president de Bankia [José Ignacio Goirigolzarri], però convindria revisar els números, espero que el Banc d'Espanya ho faci", va dir Rubalcaba.

L'exministre va advertir que "si la manera com s'ha valorat la crisi de Bankia es reprodueix en el conjunt del sistema, potser ens trobem amb un gran problema".

Crítiques

Rubalcaba va reconèixer que el Banc d'Espanya -dirigit pel socialista Miguel Ángel Fernández Ordóñez- "no ha estat encertat" en la crisi de Bankia.

"És evident que ha fet algunes coses que se li han escapat, i això no vol dir que hagis de carregar-te el nom del Banc d'Espanya", va assenyalar Rubalcaba, que va criticar així el govern central per carregar contra l'òrgan supervisor per la seva gestió de Bankia, cosa que ha portat a la sortida precipitada del governador, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, de l'entitat.

Rubalcaba va recordar, en aquest sentit, que als Estats Units, el primer país on va explotar la crisi financera, ningú ha posat en dubte la Reserva Federal ni ha vist "mai" ningú del govern que desqualifiqués el paper del seu òrgan regulador. "Les institucions poden fallar, però se les ha de defensar, perquè al final són les que et permeten fer bé les coses", va subratllar.

Comissió parlamentària

El líder de l'oposició va remarcar que en el "problema" de Bankia "hi ha molta gent implicada", va insistir en la necessitat que es dugui a terme una comissió d'investigació parlamentària per aclarir les causes que han portat a la nacionalització i va afegir que cal depurar responsabilitats.

"Els ciutadans exigeixen una explicació i seria bo per a tots que aquesta explicació es donés al Parlament", va manifestar.

Per una altra banda, Rubalcaba va constatar que la prima de risc espanyola, el diferencial entre el bo espanyol i l'alemany a deu anys, ha crescut 200 punts bàsics des que el PP va accedir al govern central.

En aquest sentit, el líder socialista va mostrar-se favorable als eurobons. "Una intervenció del Banc Central Europeu -reclamada per Rajoy en les últimes setmanes- faria baixar la prima de risc, però l'avantatge definitiu ha de ser algun tipus de mutualització del deute".

Rubalcaba va dir que el sol fet de començar a planificar els eurobons ja provocaria un efecte beneficiós a curt termini sobre el deute espanyol, alleugerint la pressió actual.

stats