ELECCIONS? ELS SOCIALISTES
Dossier 07/08/2012

Sampere es fa un lloc a la llista de presidenciables del PSC

Rocío Martínez-Sampere busca reforçar el seu lideratge a dins del partit i sondeja presentar-se com a candidata a les primàries del PSC. Això sí, ho faria en comptes de Pere Navarro o bé sumant amb ell.

Sara González
5 min
EL PSC ES REPENSA  Rocío Martínez-Sempere, primera per la dreta, durant una executiva del PSC presidida per Pere Navarro, 
 Al centre de la taula.

BARCELONANo arriba als 40 anys, en els últims mesos la seva responsabilitat a dins del partit ha anat in crescendo i qui la coneix de prop diu d'ella que a més de tenir una solvència acadèmica contrastada té olfacte i prou caràcter per ser un revulsiu en un moment en què s'ha tocat fons. Rocío Martínez-Sampere, una de les veus que capitanegen el New PSC , valora la possibilitat de presentar-se com a candidata a unes primàries que, a mesura que sonen campanes d'un eventual avançament electoral, cada vegada es fan més urgents per als socialistes. Sempre disciplinada amb la direcció, fonts del partit asseguren que tant pot ser una candidata avalada pels capitans del partit -el primer secretari, Pere Navarro, encara no ha anunciat oficialment que optarà a les primàries- com una aspirant complementària per acabar sumant amb Navarro i arraconar la resta d'oponents.

Ja fa temps que la cúpula del PSC rumia com construir un trampolí perquè el partit remunti i arribi a les pròximes eleccions amb prou força per plantar cara a Artur Mas. Per ara, segons les enquestes del CEO, Pere Navarro no se'n surt i, en vistes d'un possible avançament electoral, els socialistes tenen pressa per definir com han de ser les primàries i ja fan bullir l'olla sobre les cares que hi presentaran batalla. "A la cúpula, n'hi ha que consideren que el temps va en contra de Navarro", afirmen fonts de l'executiva. I és que en els últims dies dirigents com Joaquim Nadal i el mateix secretari d'organització del PSC, Daniel Fernández, han recordat que el primer secretari encara no ha anunciat oficialment que vulgui optar a ser president de la Generalitat. "Donar per fet que perquè tens un càrrec t'has de presentar és fer política-ficció", va dir el mateix Navarro en una entrevista a l'ARA a finals de juny. Dos noms han sonat a Nicaragua per suplir el buit que deixaria el terrassenc si finalment es retirés de la cursa: el de Martínez-Sampere i el de l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral.

Tot i això, fonts de la cúpula veuen remota la possibilitat que l'alcalde de Terrassa acabi tirant la tovallola i sostenen que si Martínez-Sampere es presenta a les primàries no serà perquè Navarro hagi fet un pas enrere. De fet, fonts del PSC apunten que la diputada, que ha assumit molta responsabilitat durant la negociació del pacte fiscal, "no plantarà cara" a la direcció. Consideren que les primàries catapultaran el seu lideratge i ajudaran a desactivar els candidats díscols, com l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i, possiblement, Montserrat Tura. I és que aquests dirigents consultats no dubten que si Navarro també participa en la cursa de les primàries, Martínez-Sampere "sumarà" amb ell. A més, el primer secretari tindria a través d'ella, per a la resta de la legislatura actual, la veu al Parlament que ara li falta perquè no és diputat.

Montserrat Tura segueix treballant rere les bambolines per testar les seves opcions en unes primàries que es preveuen obertes a la militància i a la ciutadania. Àngel Ros, per la seva banda, ja fa temps que ha engegat la maquinària per reforçar les seves possibilitats. Ahir va afirmar a Catalunya Ràdio que hi ha "elements de dificultat" en la relació entre el grup parlamentari i la direcció del partit perquè en les últimes eleccions no es va permetre que els alcaldes formessin part de les llistes i, per tant, hi ha pocs parlamentaris a la direcció del partit. I tot mentre encara dura l'enrenou originat pel gest de desobediència d'Ernest Maragall votant a favor del concert. Ahir, Navarro li va retreure que no assistís al consell nacional per explicar la seva opinió.

La urgència d'obrir el debat

"S'equivocarà qui vulgui posar els carros per davant dels bous", va dir ahir a l'ARA la diputada socialista Laia Bonet, que ahir signava juntament amb 12 dirigents i militants de diverses sensibilitats del PSC un manifest publicat a El Periódico que demana obrir ja el debat de les primàries. I és que mentre el ball de noms de candidats és damunt la taula, aquest sector del PSC considera que perquè el procés sigui un èxit cal una campanya de divulgació i un procés a dues voltes que incentivi el vot i reforci la legitimitat del candidat, una proposta que els capitans veuen amb recels sota el pretext del cost que suposarien.

No han rebut resposta de Nicaragua, però Fernández recorda que el reglament de les primàries s'aprovarà a l'octubre. Però la data per anar a les urnes ja són figues d'un altre paner i n'hi ha que temen que l'anunci electoral enganxi el PSC amb el més calent a l'aigüera.

Les cares de la pugna per capitanejar la remuntada d'un partit que ha tocat fons

Des que el PSC va patir el daltabaix electoral el 28 de novembre del 2010, la direcció treballa contra rellotge per refer-se i esdevenir una alternativa real al govern de CiU. Pere Navarro porta la batuta des del congrés que els socialistes van celebrar al desembre, però malgrat l'intent d'exhibir una cara nova com a revulsiu, el partit no remunta en els sondejos. L'última esperança són les primàries per trobar candidat a la presidència de la Generalitat. Fins ara Pere Navarro, Àngel Ros i Montserrat Tura han mostrat el seu desig d'optar a ser candidats en un procés que serà obert als militants i a la ciutadania. A la cursa s'hi podria sumar ara Rocío Martínez-Sampere.

Àngel Ros

Reforçat per la seva majoria absoluta en les pitjors eleccions municipals que ha viscut el PSC, Àngel Ros ja fa mesos que ha deixat ben clar que se sent capacitat per plantar cara a Artur Mas. Confia que pot aglutinar el vot més catalanista dels socialistes i, de fet, ja va plantar cara a Navarro juntament amb Joan Ignasi Elena en l'últim congrés -plegats van obtenir el 25% de suport-. Reivindica un PSC catalanista amb veu pròpia a Madrid i procliu a pactar amb CiU. Farà esforços per sumar altres possibles candidats com Montserrat Tura.

Pere Navarro

L'alcalde de Terrassa va ser el candidat avalat pels capitans del PSC per rellevar José Montilla al capdavant del partit. Buscaven una cara que es pogués relacionar poc amb l'anterior executiva i va assumir el càrrec de primer secretari amb la intenció de ser candidat de la Generalitat, però per ara no ha tingut prou projecció per demostrar que serà garantia d'èxit. N'hi ha que consideren que necessita temps per consolidar-se i d'altres alerten que no és el millor revulsiu per recol·locar el PSC en el lloc del podi polític que li correspon.

Montserrat Tura

Va perdre les primàries de Barcelona contra Jordi Hereu, però Montserrat Tura no es dóna per vençuda i ha manifestat que optarà a ser candidata a la Generalitat si el procés de primàries és transparent, obert i d'elecció a doble volta. Representa la tradicional ànima catalanista del partit i, encara que va ser consellera durant el tripartit, confia que la pot beneficiar el fet que puguin votar els militants i la ciutadania. De moment, treballa sense fer soroll amb els militants al territori.

Rocío Martínez-Sampere

Més enllà de la seva joventut i la seva preparació acadèmica, un sector del partit veu en ella una bombolla d'oxigen per al PSC, perquè l'electorat no la relaciona amb els pesos pesants que van formar part del tripartit. Abandera un New PSC que vol fugir de les dues històriques ànimes del partit sense trencar amb el PSOE, mantenint la disciplina amb la direcció i exhibint sense complexos el seu concepte de catalanisme. Si es presenta ho farà en comptes de Navarro o bé amb la intenció de sumar amb el primer secretari.

stats