Dossier 12/07/2012

Subvencions a partits i sindicats

Oriol March
2 min

BARCELONA.El consell de ministres del dia 30 de desembre va ser dur. Molt dur. S'hi va aprovar la primera onada d'ajustaments i d'increment de pressió fiscal via IRPF. També va servir per anunciar la retallada d'un 20% de les aportacions públiques a partits polítics, sindicats i patronals. La intervenció de Rajoy al Congrés va clavar una nova estocada a aquestes subvencions, que al pressupost de l'any que ve patiran una nova tisorada del 20%.

Aquest 2012, segons es va aprovar a la comissió constitucional del Congrés, els partits polítics rebran 65,8 milions d'euros. La reducció de l'aportació fa perillar les finances d'algun d'ells, com el PSOE, que està immers en un ERO que podria afectar fins a 200 treballadors.

PRIMER CÀLCUL Segons va explicar al desembre la vicepresidenta Soraya Sáenz de de Santamaría, la primera retallada de subvencions a partits, sindicats i patronals volia estalviar 85 milions d'euros.

Impacte econòmic

El govern espanyol té pressupostats 65,8 milions d'euros en subvencions a partits polítics. Malgrat tot, i segons dades del Tribunal de Comptes fetes públiques aquest any però referents a l'exercici 2007, els partits van rebre aquell any 281 milions d'euros, la majoria dels quals destinats al funcionament ordinari dels partits i que es reben en funció dels resultats electorals. La retallada en subvencions a partits espera estalviar vora 30 milions d'euros addicionals a la retallada del desembre, mentre que a sindicats i patronal se'ls reduiran en més de 55 milions.

A qui i com afecta

Afecta partits, sindicats i patronals. Pot afectar especialment formacions, com el PSOE, que estan immerses en un ERO que pot arribar a afectar fins a 200 persones. "La retallada d'avui encara ens complica més les coses", explicava ahir una destacada dirigent socialista als passadissos del Congrés dels Diputats. De fet, la mesura afecta encara més els socialistes que la resta de partits perquè en els últims cicles electorals han perdut la majoria de càrrecs. CCOO, que també ha formalitzat un ERO, pot veure's notablement castigada per la mesura.

Dubtes i interrogants

Els principals dubtes i interrogants que obre aquesta mesura és saber com encaixaran els partits, els sindicats i les patronals aquesta nova retallada de les aportacions estatals a les seves arques. Especialment en un moment en què els problemes econòmics també llasten el funcionament d'aquestes institucions. Pel que fa als partits, segons alerta Francesc Pallarès, catedràtic de ciència política de l'UPF -i que escriu la seva opinió en aquesta mateixa pàgina-, la retallada del 20% anunciada ahir és una "estocada fortíssima" que podria abocar les formacions a més retallades de personal.

Pel que fa als sindicats i patronal, la retallada és també complicada perquè els pressupostos generals de l'Estat ja retallaven en prop de mil milions d'euros les aportacions a aquestes dues entitats via la Fundació Tripartita de Formació (Forcem). Aquesta quantitat retallada es fa arribar des dels Serveis Públics d'Ocupació (antic Inem) i va cap a tasques de formació. Els sindicats gestionen un 40% d'aquest pressupost -283 milions, aproximadament-, el mateix que rep la CEOE.

Els sindicats també reben diners, malgrat tot, de les comunitats autònomes. A Catalunya, CCOO i UGT copen el 97% de totes les subvencions sindicals. L'any 2009, segons dades fetes públiques per la Sindicatura de Comptes aquest mes de maig, els dos sindicats van rebre prop de 51,5 milions d'euros en subvencions. Les altres vint centrals van sumar 5,9 milions. Per tant, els sindicats majoritaris es van repartir el 97% de les aportacions de la Generalitat, mentre que la seva representació en nombre de delegats és del 89% sobre el total.

stats