Dossier 19/07/2014

Tant Rússia com Ucraïna tenen míssils capaços d’abatre un avió

Sònia Sánchez
2 min
Tant Rússia com Ucraïna tenen míssils capaços d’abatre un avió

BarcelonaQuè és un míssil BUK?

Segons els Estats Units, l’avió va ser abatut per un míssil terra-aire SA-11 disparat des de territori rebel. És un tipus de míssil BUK, nom genèric dels projectils de mitjà abast -poden arribar a una altura de 15.000 metres- desenvolupats per la URSS a la dècada dels 70 i estesos a molts països. “La característica principal és que són de guia semi-activa”, explica el professor de la UB expert en armament Josep Baqués. És a dir, que calen dos vehicles, un que transporta el míssil (és impossible portar-lo a l’esquena com els de curt abast) i un amb el radar, que apunta el blanc amb un llum. El míssil impacta allà on troba el llum del radar. “És un sistema sofisticat i complex d’utilitzar” però precís, ja que “el radar detecta la trajectòria, velocitat i dimensions” del seu blanc.

Qui té aquest tipus d’armament?

Tant Rússia com Ucraïna tenen míssils BUK, presents almenys en una quinzena de països, com Egipte, Síria o la Xina, apunta Baqués. És un tipus d’armament molt gran que no és fàcil de comprar al mercat negre, afegeix, de forma que en principi els separatistes de l’est d’Ucraïna no n’haurien de tenir. Podria ser, però, que Rússia els n’hagués facilitat -acompanyat d’entrenament per saber fer-lo servir- o que n’haguessin robat algun a l’exèrcit ucraïnès. El govern de Kíev va negar ahir que els rebels s’hagin apoderat de cap dels seus míssils BUK. Però si fos així, assenyala Baqués, tampoc els interessaria fer-ho públic.

Es podia haver previst?

Els serveis d’intel·ligència europeus i dels EUA sabien que hi havia míssils BUK a la zona. “És vox populi ” que Rússia i Ucraïna en tenen, diu Baqués. Ara bé, “no hi havia cap indicació que un avió de passatgers es podria veure afectat”, afirma el catedràtic de la UB Pere Vilanova, i afegeix: “Si ha estat un míssil, algú ha ficat molt la pota”. Tot i així, cap dels experts descarta altres hipòtesis. “Fins que no tinguem les caixes negres, pot haver estat una bomba dins l’avió”, diu Vilanova. Un caça és més improbable, perquè veu millor el seu blanc. Com també és difícil que un radar BUK confongui un Boeing amb un caça.

stats