Dossier 09/08/2012

Tres dies amb màximes de fins a 40 graus

Miquel Bernis
2 min

METEORÒLEGA l'estiu fa calor, però alguns dies bastant més que d'altres. Avui, demà i divendres quedaran molt probablement en el Top 5 dels més calorosos d'aquest estiu, i en alguns indrets és probable que calgui anar un o dos anys enrere per trobar-ne de tan càlids. Una intensa onada de calor provinent del Sàhara afectarà tota la Península, especialment la meitat sud.

Pic per a divendres i dissabte

Tot i que els tres dies la intensitat de la calor serà semblant, demà i dissabte serà quan els termòmetres marcaran les màximes de l'episodi, sense que cap dels dos dies hagi de despuntar clarament per sobre de l'altre. Les temperatures superaran amb facilitat els 30 graus a tot arreu i gairebé a totes les comarques que no siguin estrictament costaneres s'arribarà als 35. Ahir, de fet, ja es va arribar als 35 graus en força comarques interiors, però tot fa pensar que en aquests punts on ahir ja es van rondar els 35 demà i dissabte es fregaran els 40. Diumenge la calor començarà a normalitzar-se.

Temperatures de 40 graus

Malgrat que res fa pensar que en aquesta onada de calor se superin rècords de deu o vint anys enrere, és molt probable que entre avui, demà i dissabte el termòmetre superi els 40 graus en diferents indrets de l'interior. No és una circumstància absolutament excepcional, però sí que és un fet que es dóna poques vegades. És altament probable que això passi al sud del País Valencià més d'un dia, i a Catalunya també hi ha força possibilitats que a les Terres de l'Ebre i al pla de Lleida es pugui arribar fins a aquest valor.

Si a Lleida s'arriba als 40 graus serà el primer cop que això passa des de l'agost del 2007. És ben cert que l'any passat es va arribar als 39,6 el 20 d'agost, però segons dades de l'Agència Espanyola de Meteorologia, a la capital del Segrià fa 5 anys que no veuen un 40 al termòmetre. Com a dada curiosa, ni tan sols en la famosa onada de calor del 2003 es va arribar als 40 graus a Lleida, tot i que aquell estiu hi va haver fins a 17 dies amb més de 38 graus.

Pols del Sàhara

Com acostuma a passar cada cop que arriba una important glopada d'aire càlid provinent del Sàhara, l'onada de calor farà arribar grans quantitats de pols provinent del desert. A diferència del que va passar fa 10 dies, per ara res apunta a pluges de fang, però és força probable que el cel agafi un to enterbolit entre divendres i dissabte.

Alguns models meteorològics preveuen fins i tot aquesta circumstància, és el cas del model de pronòstic de la Universitat d'Atenes, que apunta que aquests dies la concentració de pols del Sàhara serà d'entre 50 i 100 micrograms per metre cúbic d'aire. Per fer-se una idea del que això significa, la Unió Europea considera els 50 micrograms per metre cúbic d'aire el llindar que no s'hauria de superar per evitar problemes de salut. Aquesta pols es considera, per tant, un contaminant que agreuja problemes cardiovasculars i de respiració.

Dins aquesta categoria de partícules, però, cal incloure-hi també les restes de processos industrials o de combustions generades pel transport.

stats