Dossier 04/09/2012

El cas Uribetxeberria fa esclatar altre cop la tensió a la cúpula del PP

J.r.
2 min
Jaime Mayor Oreja (dreta) va atacar ahir amb duresa Rajoy pel cas Uribetxeberria.

MADRID.L'ala aznarista del PP, capitanejada per Esperanza Aguirre i Jaime Mayor Oreja, va plantar cara ahir al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per permetre que el pres d'ETA Iosu Uribetxeberria, malalt greu de càncer, quedi en llibertat condicional. La divisió interna que va marcar la reelecció del líder dels populars al congrés de València el 2008 ha tornat a aflorar i amb els mateixos protagonistes que en aquells mesos convulsos.

Conscient del malestar que el tercer grau al segrestador de José Antonio Ortega Lara ha causat en el nucli més a la dreta del partit, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va aprofitar ahir la reunió del comitè executiu del PP per fer una explicació detallada de per què Institucions Penitenciàries, que depèn del seu ministeri, havia pres aquesta mesura. La presidenta de Madrid i l'exministre de l'Interior van expressar la disconformitat amb la decisió final. El sector crític s'aferra a la idea que d'aquesta manera no es debilita ETA i en canvi s'enforteix el discurs d'EH Bildu. A més, assegura que el reglament penitenciari deixa la porta oberta a seguir el tractament per als reclusos malalts a la presó.

Rajoy va sortir en defensa de Fernández Díaz davant dels crítics, els mateixos que van intentar sense èxit, ara fa quatre anys, apartar-lo de la presidència del partit. Segons va explicar després la secretària general, María Dolores de Cospedal, el president espanyol va assegurar a la reunió que "no ha negociat ni negociarà amb ETA" i que "no admetrà cap tipus de xantatge".

Avís a la Generalitat

A porta tancada, Rajoy també va demanar implícitament a CiU que no creï "alarma social ni econòmica" amb el fons de liquiditat pel rescat autonòmic, després que la Generalitat proposés un crèdit pont per afrontar pagaments. Segons De Cospedal, Espanya "no necessita amenaces nacionalistes ni xantatges, enfrontaments, barricades, oposicions ni actituds irresponsables".

stats