18/05/2012

El pla català consolida les retallades als funcionaris com a mínim fins al 2014

2 min
Els funcionaris catalans s'han mobilitzat però no han aturat les retallades.

BARCELONA.El pla del Govern que ahir va aprovar el Consell de Política Fiscal i Financera recull l'impacte pressupostari de les retallades d'Artur Mas (a més de les que ha imposat Mariano Rajoy) i de les noves taxes per complir amb l'objectiu de dèficit de l'1,5% del PIB. L'estalvi suma 2.680 milions i els nous ingressos, 1.615 milions, cosa que representa un ajust de 4.295 milions el 2012. Si tot es compleix, el dèficit quedaria en 2.740 milions. Fonts de la Generalitat expliquen que Madrid volia un pla a tres anys vista i, per tant, totes les mesures d'estalvi estan pensades per a tres anys. Per això ahir l'executiu afirmava que, depenent de la marxa de l'economia i d'algunes decisions que es prenguin, algunes mesures es poden matisar.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Funció públicaLa retallada salarial i de drets està prevista almenys fins al 2014

Amb la reducció de les pagues extres i els complements s'estalviaran cada any 420 milions. En el mateix àmbit, es reduirà en 175 milions més la despesa en dies vacants i de lliure disposició. Són 729 milions per any. La mesura es consolidarà, com a mínim, el 2013 i el 2014. Ahir la Generalitat i els sindicats van pactar que en comptes de retallar un 3% al juny i un 2% al desembre serà igual en les dues pagues.

Sanitat i educacióPobre impacte de la reducció d'alumnes per aula

El principal estalvi en l'àmbit d'ensenyament serà l'augment de les hores lectives dels mestres i l'eliminació de crear complements salarials. Es retallen 210 milions. També està previst augmentar fins al 20% els alumnes per aula, i s'estalviaran 15 milions. El copagament sanitari, que serà vigent al juny, representarà 50 milions aquest any i el doble el 2013.

Turisme i gasolinaLa taxa turística a partir de l'any que ve i hidrocarburs, al màxim

La taxa turística no generarà cap ingrés el 2012. En canvi, recaptarà 100 milions el 2013. La pujada "fins al nivell màxim" de l'impost autonòmic d'hidrocarburs permetrà recaptar 66 milions aquest any i 131 el vinent. Les universitats, els ajuntaments i la CCMA veuran minvades les aportacions (12, 143 i 40 milions respectivament).

L'addicional terceraAssumir que Madrid no paga i fer noves privatitzacions i vendes

El pla recull la possibilitat de canviar el model de gestió d'empreses com Tabasa per computar més ingressos i admet que l'Estat pot no pagar els "esperats" 211 milions de l'addicional tercera de l'Estatut. Si passa promet fer més privatitzacions i vendes de patrimoni.

stats