Dossier 07/05/2012

Les cinc primeres mesures del nou president

à.v.
3 min
Seguidors d'Hollande celebren el triomf del candidat socialista davant la seu del PSF a París.

PARÍSFrançois Hollande no té temps per perdre. Aquesta és la imatge que el president electe vol projectar per l'acumulació de problemes que cal resoldre, com ara la crisi del deute, el previsible ascens de l'atur i les nombroses cimeres internacionals dels pròxims dos mesos. Aquestes són algunes de les mesures que el president electe aplicarà de manera immediata.

AusteritatReducció d'un 30% del sou del president i dels ministres

La primera mesura adoptada pel nou cap d'estat serà altament simbòlica i anunciarà la voluntat d'entrar en una presidència més discreta i austera, lluny de la fastuositat dels seus predecessors per l'Elisi. En arribar al poder, Sarkozy es va augmentar el sou un 170%. Hollande pretén fer tot el contrari i abaixar-se'l un 30%, així com el de tots els integrants de l'executiu. El subtext de l'esforç comú en aquests temps de crisi no passarà desapercebut.

DefensaAvançament de la retirada de les tropes franceses de l'Afganistan

Hollande assistirà al G-8 organitzat als Estats Units que es farà a Camp David els dies 18 i 19 de maig, quan es reunirà per primera vegada amb Barack Obama i amb molts dels seus homòlegs europeus. Després, Hollande prolongarà la seva estada fins al 21 de maig per assistir a la cimera de l'OTAN a Chicago, on haurà d'anunciar una notícia incòmoda davant dels seus aliats: la retirada dels 3.400 soldats francesos que segueixen a l'Afganistan abans que acabi el 2012, oposant-se al calendari que pretenia imposar Washington.

EuropaRenegociació del Tractat d'Estabilitat europeu

L'endemà de la investidura, Hollande es reunirà a Berlín amb Angela Merkel per exhibir una entesa que podria ser només de façana. La cancellera ha flexibilitzat lleugerament la seva rígida posició sobre l'estabilitat pressupostària, però serà difícil que trobin un terreny d'entesa respecte al "capítol addicional destinat al creixement" que Hollande vol afegir al pacte que Merkel va segellar amb Sarkozy. I encara menys pel que fa a la reforma del Banc Central Europeu, la creació d'eurobons i la taxa sobre les transaccions financeres que defensa Hollande. En tot cas, el nou eix francoalemany haurà de trobar respostes amb urgència, abans del consell europeu previst a finals de juny a Brussel·les.

Despesa públicaLimitació dels sous a les empreses públiques

En política interior, Hollande té previst aprovar de manera imminent una sèrie de mesures econòmiques per decret, sense haver d'esperar al desenllaç de les eleccions legislatives (10 i 17 de juny). El nou president limitarà els sous més elevats a les empreses de titularitat pública. Els alts càrrecs només podran percebre, com a màxim, un salari vint vegades superior al del treballador que cobri menys. A més, restaurarà el dret de jubilar-se als 60 anys per a les persones que van començar a treballar als 18 anys i que en tinguin 41 i mig cotitzats. Una mesura que afectarà pocs treballadors, però que també té força simbòlica: s'oposa a la contestada reforma de Sarkozy i assegura certa continuïtat amb Mitterrand, que va instaurar l'edat legal per a la jubilació als 60 anys en accedir al poder. Una cimera social amb els sindicats podria ser convocada a l'Elisi a finals de juny.

FiscalitatReforma fiscal per taxar les rendes més altes

Al juliol, el primer text que un eventual govern socialista sotmetrà a l'Assemblea Nacional és la reforma fiscal per taxar les rendes més altes. Els patrimonis superiors als 150.000 euros anuals seran taxats al 45%, que s'elevarà al 75% per als milionaris. A més, Hollande suprimirà l'ascens de l'IVA per finançar la cobertura social, aprovat per Sarkozy a l'abril, i obligarà els bancs a separar l'activitat especulativa de l'estalvi.

stats