DROGOADDICCIONS CANVIS AL CONSUM
Dossier 09/07/2012

La crisi fa créixer l'alcoholisme

L'atur, la crisi i la pèrdua de poder adquisitiu fan que augmenti el consum de substàncies més barates, com l'alcohol. L'ONG Projecte Home ha vist un increment en un any d'un 100% dels casos d'alcoholisme.

Lara Bonilla
2 min
SUPERACIÓ 
 El William (nom fictici) té problemes amb la beguda des dels 11 anys.

BARCELONALa crisi econòmica es fa notar de moltes maneres. També en els hàbits de consum de drogues. L'ONG Projecte Home, que atén i tracta persones amb conductes addictives, ha notat com en l'últim any s'ha doblat el nombre de casos d'alcoholisme. Ho atribueixen a dos factors: la davallada del consum de cocaïna i el fet que, en temps de crisi, creix el consum de substàncies més barates. I l'alcohol n'és una. És una substància comodí i la manera més econòmica d'evadir-se. "Vas a un supermercat i per 50 cèntims compres un litre de vi", diu Oriol Esculies, director de Projecte Home Catalunya. Motius laborals i situacions econòmiques i personals complicades en poden ser el desencadenant.

Durant el 2011, Projecte Home va atendre 1.394 persones per problemes de drogues. En el 26% dels casos, la substància principal de consum era l'alcohol, el doble que el 2010, quan va representar el 12% (d'un total de 1.462). L'Agència de Salut Pública de Catalunya també alerta que la crisi i l'atur poden ser un desencadenant del consum d'alcohol i des de l'atenció primària volen treballar-hi. "Sempre des de la recomanació perquè hem d'anar peus de plom. Si algú es queda a l'atur s'ha d'anar amb compte a dir-li que, a sobre, vigili els seus hàbits", indica Joan Colom, subdirector general de Drogodependències de la Generalitat.

Projecte Home ha detectat des del 2002 un augment progressiu de l'alcohol, en detriment d'altres substàncies, principalment de la cocaïna. Tot i la davallada, la cocaïna es manté com la primera substància de consum entre les persones ateses per Projecte Home: un 46% del total (l'any 2010 va ser un 58%). S'acostuma a consumir per via nasal però darrerament han observat casos de persones que la consumeixen fumada perquè és més econòmic. "Se'n necessita menys quantitat per aconseguir el mateix efecte", explica Esculies. No obstant, les drogues més consumides entre la població general són l'alcohol i el tabac, seguits del cànnabis i la cocaïna. A Catalunya el 5% de la població és consumidora de risc d'alcohol, una xifra que s'eleva fins al 15% en el cas dels joves i fins a un 20% en la població atesa a l'atenció primària. També és la substància amb més tractament a la xarxa pública.

No es percep com una droga

"L'alcohol està present a tot arreu i, tot i ser legal, és una droga", recorda Esculies. Projecte Home ha observat que la majoria d'adolescents que arriben per iniciar un tractament ho fan per problemes relacionats amb el consum de cànnabis o drogues de síntesi. "Però després veus que del que més abusen és de l'alcohol". Els pares s'alarmen més "per veure'ls consumir cànnabis esporàdicament que per emborratxar-se cada cap de setmana", explica Esculies. I és que l'alcohol està tan integrat al nostre entorn que no es percep com un risc.

"El lligam entre l'alcohol i la publicitat és tan fort que és molt difícil contrarestar-ho", diu el director de Projecte Home Catalunya. L'alcohol, però, genera problemes de salut i despesa sanitària. Els costos associats a un consum de risc suposen cada any per a l'economia europea uns 300 euros per càpita en tractaments de salut, delictes contra la salut pública, rehabilitació de persones o baixa productivitat. A més, segons dades del projecte europeu Alice Rap, un de cada vuit morts europeus d'entre 15 i 64 anys és atribuïble a l'alcohol i és la substància addictiva més consumida a Europa.

stats