CRISI EL NOU FINANÇAMENT
Dossier 05/05/2012

"La crisi reforça la urgència del pacte fiscal"

El consell assessor econòmic del Govern considera en un informe que la crisi revesteix d'urgència la consecució del pacte fiscal. Els experts avalen el concert i reclamen una relació bilateral amb l'Estat.

Oriol March
3 min
ENTREGA DEL DOCUMENT El Carec va entregar el seu informe sobre el pacte fiscal al president Artur Mas i a membres destacats del seu govern.

BARCELONA.Quan a un ministre espanyol se li pregunta pel pacte fiscal la resposta és, en la majoria de casos, que ara no toca. Que cal centrar els esforços a sortir de la crisi per mitjà de la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball. L'informe que el Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (Carec) va entregar ahir al president de la Generalitat, Artur Mas, viatja en direcció contrària. És a dir: que precisament per la situació de crisi que travessa el país cal accelerar la consecució del nou model de finançament.

Aquest model, segons els assessors del Govern, ha de seguir les línies traçades pel concert econòmic de què disposen el País Basc i Navarra, i ha de basar-se en els principis d'equitat i d'eficiència. El document lliurat pels experts també assenyala que el moment actual "és l'adequat per plantejar un pacte que faci possible un repartiment de responsabilitats competencials més clar". Això sí: vincula qualsevol pas endavant a aconseguir consens polític i social a Catalunya per tenir més "força moral" davant de Madrid.

Les bases del modelRecaptació, gestió i liquidació de tots els impostos

El document del Carecés clar: qualsevol millora del finançament ha de passar per la recaptació, gestió i liquidació de tots els tributs. La Generalitat també ha de tenir capacitat normativa sobre els impostos, i cal establir un mecanisme de negociació i revisió del pacte amb Espanya perquè el procés sigui transparent. Amb aquesta fórmula de revisió s'espera deixar enrere els incompliments de l'Estat, com per exemple l'impagament dels 1.450 milions del fons de competitivitat i els 1.739 milions (suma dels 759 milions del 2008 i els 211 milions del 2009) de la disposició addicional tercera de l'Estatut.

El text parla d'establir un mecanisme per traspassar totes les competències de l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT) a la Generalitat perquè gestioni tots els tributs. Alternativament, segons els experts, es podria configurar un "sistema transitori" perquè l'Agència Tributària Catalana es doti "de manera progressiva" de la capacitat necessària per adquirir noves competències. Una gradualitat que seria un punt de trobada entre el Govern i el PSC.

Quota de retornEls experts no concreten quants diners cal pagar a Espanya

Si el mirall és el concert econòmic, aleshores una de les claus del model és especificar quina quota de retorn a Espanya cal fixar des de Catalunya. El document dels experts, però, no fixa el percentatge d'aquesta transferència a l'Estat, que hauria d'incloure els serveis que l'administració central presta a Catalunya en el marc d'una negociació bilateral i revisable. Segons un estudi d'Elisenda Paluzie, degana de la Facultat d'Economia de la Universitat de Barcelona (UB), si el Principat disposés d'una quota de retorn com la basca o la navarresa, el dèficit fiscal català -ara del 8% anual- es reduiria fins a l'1,4%.

La transferència de retorn es podria fer, segons apunta el Carec, bastant-se en criteris com el PIB, la renda i la població. El model que dibuixen els experts, però, veu clar que cal mantenir una quota de solidaritat amb la resta dels territoris de l'Estat sempre que les comunitats que més aportin també es puguin beneficiar més del creixement econòmic que contribueixen a bastir.

Compliment del dèficitEl pacte fiscal com a via per sanejar els comptes catalans

"Aquest document no és l'expressió d'una reivindicació, sinó el plantejament d'una fórmula racional de relació econòmica", consideren els experts en el preàmbul del seu informe. Una relació econòmica que, segons expliquen més endavant, ha de servir perquè es redueixi el dèficit. Recaptar tots els impostos serviria per utilitzar la política fiscal de manera més efectiva, i així se sanejarien els comptes autonòmics i, de retruc, es podria complir amb els objectius de dèficit.

Segons el Carec, una Catalunya que recapti tots els impostos l'ajudaria a tenir més bona consideració als mercats. "Una administració que té plens poders tributaris augmenta la seva solvència de manera considerable", jutgen els experts.

Pel que fa a la recuperació econòmica -relacionada d'alguna manera amb el compliment del dèficit, i a l'inrevés-, el Carec considera que l'autonomia fiscal evita que la despesa del govern central, ja sigui via transferències o via decisions d'inversions, s'assigni als territoris partint de criteris estrictament polítics i no partint de criteris econòmics. La gestió dels impostos, a més, faria guanyar en eficiència i evitaria tensions de tresoreria. El motiu, segons els experts: un govern que s'encarrega dels ingressos mira amb zel quines són les despeses.

Fórmula de consens

Crida a aconseguir el consens social i parlamentari

Totes les vies que presenta el Carec com a imprescindibles a l'hora de negociar el pacte fiscal estan condicionades al "màxim consens parlamentari i social possible a Catalunya", segons defensa el consell assessor en les seves conclusions. Com que, segons les enquestes, el 75% de la població està a favor del pacte fiscal, aquesta frase recorda al Govern que ha d'intentar sumar el PSC i, en menor mesura, el PP català a la proposta de nou finançament per a Catalunya.

stats