CRISI ESPANYA EN EL PUNT DE MIRA
Dossier 01/06/2012

El rescat d'Espanya podria esgotar els recursos europeus

Landon Thomas Jr
2 min
El rescat d'Espanya podria esgotar els recursos europeus

THE NEW YORK TIMES / LONDRES.A mesura que els creixents problemes financers d'Espanya fan que s'apropi la possibilitat d'un rescat, es planteja una pregunta: d'on sortiran els diners?

Espanya és la quarta economia de l'eurozona, darrere d'Alemanya, França i Itàlia, i un rescat esgotaria els recursos del fons de 700.000 milions d'euros que entrarà en funcionament aquest juliol. No quedaria marge per a cap altre rescat.

Funcionaris espanyols i europeus confien que no serà necessari arribar al rescat, però cada dia que passa creixen les crítiques al govern per la gestió de Bankia, augmenta la fugida de capitals i s'agreuja la recessió.

Problemes entrellaçats

La situació d'Espanya s'ha agreujat amb la fugida de capital estranger del país, que ha comportat que els bancs espanyols s'hagin convertit en els principals compradors del seu deute públic. Amb el valor d'aquest deute caient en picat, el destí dels bancs i del govern espanyol ha quedat estretament lligat.

En el mercat del deute, l'interès dels bons espanyols a deu anys s'acosta perillosament al nivell simbòlic del 7%.

"A aquest nivell serà molt difícil que Espanya aconsegueixi finançar-se", segons Santiago Valverde, professor d'economia a la Universitat de Granada. "No és només el govern sinó també els grans bancs i les empreses. Els mercats es tancaran". Dimecres, el ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, va reconèixer que aquests tipus d'interès "no són sostenibles a llarg termini".

L'alça en el cost del deute ha provocat pors per la possibilitat que Espanya necessiti un rescat tècnicament similar -tot i que molt més alt- als de Grècia, Irlanda i Portugal. En els seus casos, quan van arribar a aquests nivells, els mercats van deixar de ser una opció viable per finançar-se.

La nacionalització de Bankia va servir d'exemple de la perillosa situació del sistema financer espanyol alhora que va demostrar la poca capacitat del govern per apuntalar els bancs i evitar la fuga de capitals. Tot i això, Mariano Rajoy va insistir que Espanya no necessitarà un rescat a l'estil de Grècia.

Rescat dels bancs

De fet, el govern espanyol està temptejant la idea d'un rescat diferent. Una de les opcions podria ser utilitzar el fons de rescat europeu per injectar diners directament als bancs o bé que comprés deute espanyol al mercat secundari sense exigir més retallades.

Els economistes calculen que, si Espanya no pogués accedir als mercats del deute pel seu elevat cost i hagués de recórrer al fons de rescat, podria arribar a costar 500.000 milions d'euros. El nou mecanisme d'estabilitat financera que entrarà en funcionament aquest juliol tindrà uns 700.000 milions, però encara és una incògnita la velocitat amb què serà capaç d'actuar.

stats