PREVENCIÓ LA LLUITA CONTRA EL FOC
Dossier 06/06/2012

El 40% dels incendis es poden evitar

El 40% dels incendis de l'última dècada han estat per negligències i es podrien haver evitat. El Govern es prepara per a la campanya de prevenció d'incendis més complicada dels últims anys.

Laura Díaz-roig / Auri Garcia Morera
3 min
El 40% dels incendis es poden evitar

BARCELONA.El foc de Rasquera, a mitjans de maig, va ser un avís. L'hivern atípic -sec, fred i amb fortes gelades- ha deixat la vegetació tocada. Farà falta molta pluja per fer disminuir el risc d'incendis durant la campanya forestal d'estiu, que comença el 15 de juny i s'allargarà tres mesos. "Encetem un període amb una situació complicada i intentarem estar preparats", va expressar ahir el conseller d'Interior, Felip Puig, que va afegir que les previsions meterològiques -pitjors que les de fa un mes- no conviden a l'optimisme. Puig va presentar ahir la campanya forestal al Parlament, juntament amb el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Josep Maria Pelegrí.

Tot i que la segona quinzena de març va portar precipitacions importants que van permetre augmentar la humitat de la vegetació, les pluges no han estat regulars i han deixat zones com Tarragona i les Terres de l'Ebre molt seques i en situació de risc. La sequedat de la vegetació, que actua com a combustible, facilita que qualsevol espurna pugui desencadenar un incendi. De fet, segons la conselleria d'Agricultura, el 40,86% dels focs de l'última dècada han estat causats per una negligència. És a dir, que es podrien haver evitat. A més, un 23,37% han estat intencionats i un 12,53% s'han produït per accidents. Dels 14 incendis que han cremat més de 10 hectàrees des del gener d'aquest any, quatre han estat provocats per caigudes de línies elèctriques, tres per cremes de restes agrícoles i un va ser intencionat.

Fins al 22 de maig havien cremat a Catalunya 4.464 hectàrees en 348 incendis. Només el de Rasquera ja va calcinar-ne 2.786. Els focs més importants es van concentrar en episodis de fort vent: els dies 4 i 5 de febrer, el 8 i 9 de març i el 15 de maig. "Al mes de maig poques vegades havíem tingut un incendi tan important com el de Rasquera", va destacar ahir Puig.

Un dels anys més negres

Aquest volum de focs ha convertit els cinc primers mesos del 2012 en un dels períodes més negatius de la dècada, per sobre d'altres anys, com el 2000, el 2005 i el 2006, que ja van ser especialment dolents. El conseller d'Agricultura va explicar que mentre que la campanya de l'any passat va estar "per sota de la mitjana de l'última dècada" en focs declarats, aquest exercici, fins al maig, el nombre d'incendis està per sobre. "Podem dir, fins i tot, que és dels pitjors anys", va lamentar.

Un dels eixos fonamentals en la tasca de prevenció d'incendis forestals és la minimització del risc. Des del 2011 s'han fet més de 9.300 inspeccions, atenent especialment les línies elèctriques, les cremes autoritzades, les àrees recreatives i les urbanitzacions, que han acabat en 597 denúncies. També es fan inspeccions a la xarxa bàsica de camins forestals i als punts d'aigua. A més, les campanyes específiques per a la lluita contra incendis causats per negligències o per accidents en període de sega, iniciades fa un any, s'han consolidat enguany gràcies a la seva eficàcia.

Interior hi destina més recursos

Aquest estiu les conselleries d'Interior i d'Agricultura destinaran un total de 37,53 milions d'euros a la lluita contra els incendis, segons van explicar ahir els respectius consellers. Així, Interior té previst destinar-hi 24,14 milions, un increment d'1,3 milions respecte de la previsió de la campanya del 2011. Hi participaran un total de 6.575 efectius, 5.456 dels quals són bombers funcionaris i voluntaris i 1.111 efectius de reforç. També estaran disponibles 35 mitjans aeris, amb nous helicòpters amb més capacitat per transportar efectius. La campanya d'estiu arriba després d'una polèmica entre els bombers voluntaris i Interior que va sortir a la llum arran de l'incendi de Rasquera -i que ja s'ha solucionat-, després que la conselleria anunciés que elaborarà en els pròxims mesos un nou reglament de bombers voluntaris comptant amb les opinions i la participació del col·lectiu. El conseller d'Interior, de fet, va dir ahir que ja s'havia arribat a un acord amb el col·lectiu abans del foc de Rasquera.

Agricultura invertirà 13,39 milions d'euros en la campanya de prevenció d'incendis, la majoria dels quals -6,1 milions- per rebaixar la càrrega de combustible dels boscos. La campanya preveu la participació de 520 agents rurals i de les agrupacions de defensa forestal (ADF), amb 7.500 socis.

Nou pla de política forestal

Les ADF han alertat en nombroses ocasions que la fusta acumulada en molts boscos els fa molt més vulnerables als incendis. El departament d'Agricultura està preparant un nou pla de política forestal per establir l'ordenament dels terrenys forestals de Catalunya i assegurar-ne la conservació, potenciar l'aprofitament sostenible dels recursos natural i mantenir-los en bones condicions. Aquest pla, que està previst que s'aprovi aquest any, crea la figura del Programa de Prevenció d'Incendis Forestals de Catalunya, amb directrius i estratègies en matèria de prevenció.

stats